Postoj k platebním kartám není ve všech v regionech stejný


31. 07. 2010  14:45     HN     komentáře (0)

Společnost MasterCard Europe ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením CZECH TOP 100 zahájila třetí ročník projektu MasterCard česká centra rozvoje, který je zaměřen na ekono-mické srovnání 50 nejvýznamnějších měst České republiky.





Projekt MasterCard česká centra rozvoje zkoumá česká města a kraje, klade si za cíl definovat jejich strategické postavení v české ekonomice a určit jejich příležitosti a slabá místa z pohledu hospodářství. Studie vychází z úspěšného celosvětového konceptu a jejím cílem je vytvoření nezávislého zdroje informací o vybraných českých městech a všech 14 krajích, které mohou sloužit institucím a domácím a zahraničním investorům.

Výsledky projektu budou vyhlášeny v září 2010. V úvodní části projektu realizovala společnost MasterCard průzkum o používání platebních karet v různých částech republiky.

"Na úvod projektu MasterCard česká centra rozvoje jsme zpracovali postoj uživatelů k platebním kartám a jejich nákupní zvyklosti. Zaměřili jsme se na způsoby placení a přístup k platebním kartám napříč českými regiony," uvedl Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

Z výsledků průzkumu o platebních kartách vyplynulo, že lidé žijící v Praze a ve Středo-českém kraji ve srovnání se zbytkem republiky daleko více preferují platbu kartou. Minimálně dvakrát do týdne zde použije kartu 7 z 10 obyvatel. Častěji také nakupují v internetových obchodech, 71 % dotázaných tuto cestu považuje za zcela bezpečnou.

Lidé v severních Čechách by nejvíce ocenili, kdyby jim platební karta přinesla možnost platit kartou na tržištích (20 %). Jen 9 % Severočechů věří, že se jim v budoucnu velmi podaří spořit, zatímco v celé České republice se toto domnívá 14 % respondentů.

Na Moravě se daří úvěrům

Na severní Moravě a ve Slezsku je oproti republikovému průměru daleko větší počet majitelů kreditních nebo jiných nákupních úvěrových karet. Lidé z Olomouckého a Moravsko-slezského kraje mají u své banky aktivováno celkově větší množství úvěrových produktů, mezi které patří například kontokorent, nákup na splátky či leasing. V průzkumu rovněž dotazovaní ze severní Moravy a Slezska často uváděli, že by uvítali možnost platby kartou u svého lékaře.

V podmínkách používání platebních karet a s tím spojenými bankovními poplatky se nejlépe orientují lidé z jižní Moravy. Téměř 50 % respondentů uvedlo, že poplatky znají (ve srovnání se 40 % za celou republiku). Pro 92 % z nich má právě výše poplatků rozhodující vliv při výběru platební karty.

Počet padělků stoupá


V České republice bylo během prvního pololetí zadrženo podle údajů České národní banky 3665 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Ve stejném období loni bylo zadrženo 1969 padělků. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 3104. O více než 60 procent meziročně narostl počet padělků v dolarech, a to na 147. O 30 kusů, na 349, pak stoupl i počet padělků v eurech. Vedle padělků zadržela centrální banka v pololetí 2397 napodobenin. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jde například o filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.  


Postoj k platebním kartám není ve všech v regionech stejný

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15549840784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více