Poštovní spořitelna chystá změnu, Postžiro se změní na Osobní účet


15. 02. 2010  05:22     Aleš Rod     komentáře (9)

Další články

Poštovní spořitelna připravuje ve své obchodní politice významné změny, od 1. dubna 2010 si její klienti budou muset zvykat na nový sazebník.





Navíc se všechny formy programu Postžiro sjednotí v jeden produkt s názvem Osobní účet. Jak to v českých končinách bývá, klienti musí být při takové změně obzvlášť ostražití, neboť produktová transformace pro ně může znamenat zvýšení poplatků.  

Přehlednější sazebník

Hlavním záměrem Poštovní spořitelny je výrazné zjednodušení a zpřehlednění sazebníku banky. Komplikovaný a nepřehledný sazebník – to patří mezi nejčastější výtky, které klienti směřují českým bankám. Mluvčí banky Denisa Salátková se pro iDnes.cz nechala slyšet, že změna bude hrát do karet klientům: „Ceník je přehlednější a je zřejmé, která služba je zpoplatněná a co je pro klienty zdarma.“ Dojde ke sjednocení většiny poplatků za služby, které nyní představovaly různé zatížení pro různé segmenty klientů. O tom, zda bude sjednocení výhodné či nikoliv, rozhodne klientův současný program Postžira, neboť ty se sjednotí v jednotný Osobní účet.  

Konec Postžira, přichází Osobní účet

Zásadní změny se dotknou více než jednoho milionu klientů, kterým banka vede postžirové účty. Všechny programy, tj. Plus, Klasik, Junior, Senior a Handicap, zaniknou a budou automaticky převedeny na nový produkt s názvem Osobní účet. Cenovou diverzifikaci jednotlivých balíčků však banka částečně zachová, slibuje slevy podle typu klienta. Cena za Osobní účet by se podle informací banky zvednout neměla. V reálu bude ovšem záležet jen a jen na tom, jak moc budete jednotlivých služeb banky využívat.

Klasik

Majitelé programu Postžiro Klasik se musí připravit na zdražení poplatku za vedení účtu (z 23 na 34 Kč měsíčně). Pokud ale využijí elektronické bankovnictví alespoň jednou měsíčně, mají nárok na osmikorunový bonus, který jim bude každý měsíc odečten od ceny za vedení Osobního účtu. Nejvýznamněji podraží SIPO (ze 4 na 8 Kč), a výběr hotovosti na obchodním místě a z cizího bankomatu (z 25 na 26 Kč). Naopak zlevní poplatek za vedení karty (z 16 na 8 Kč), odchozí platba mimo ČSOB zadaná na obchodním místě (z 10 na 8 Kč) a odchozí platba zadaná elektronicky mimo ČSOB (z 2 na 1 Kč).

Junior a Senior

Účty pro mladé (10 – 26 let) a seniory (nad 58 let) zůstanou cenově zvýhodněné, a to automaticky, tj. bez nutnosti o zvýhodnění zažádat. Obě skupiny klientů přijde měsíční vedení na 8 Kč, což pro ně ovšem v konečném důsledku znamená zdražení (nyní Senior 5 Kč, Junior zdarma). Na osmikorunový bonus za využití elektronického bankovnictví tyto skupiny nárok mít nebudou. Senioři si nejvíce polepší na položkách výběr hotovosti na obchodním místě (dříve 17 Kč, od 1. dubna zdarma), a stejně jako majitelé programu Klasik na položce vedení karty (z 16 na 8 Kč) a odchozí platba elektronicky (z 2 na 1 Kč za transakci). Sjednocení poplatků u Osobního účtu se negativně dotkne peněženek seniorů u SIPO (ze 2 na 8 Kč), odchozích plateb iniciovaných na obchodním místě do ČSOB (ze 4 na 8 Kč) a odchozí platbě z obchodního místa mimo ČSOB (z 6 na 8 Kč). Pro mladé klienty změny přinesou zejména zdražení poplatků: Vedení karty (z 5 na 8 Kč, SIPO (ze 2 na 8 Kč), výběr hotovosti na pobočce (ze 17 na 26 Kč), odchozí platba na obchodním místě do ČSOB, respektive mimo ČSOB (ze 4 na 8 Kč, respektive ze 6 na 8 Kč). Výhodnější bude elektronická platba (ze 2 na 1 Kč za transakci) a také výběr z bankomatu, kde Poštovní spořitelna nabídne 2 výběry gratis (jinak 5 Kč za výběr). Snaha docílit vyššího užívání elektronického bankovnictví (a tudíž snížit náklady poboček) je znát i u žádostí o změny nastavení služeb. Nastavení účtu požadované na pobočce zdraží (z 20 na 26 Kč), to, co lze vyřídit elektronicky, naopak zlevní (z 10 na 8 Kč pro majitele Postžira Klasik; pro studenty a seniory bude poplatek 8 Kč znamenat zdražení). Pokud by někdo rád druhou platební kartu k účtu pro další osobu, měl by si pospíšit – ještě v březnu lze za tuto službu ušetřit padesát korun (od 1. dubna nárůst na 200 Kč). Naopak změna nastavení karet bude levnější o čtyři koruny levnější (z 30 na 26 Kč).  

Zajímavá novinka – mějte účet zadarmo!

Pro klienty, kteří mají přístup k internetu a rádi používají internetové bankovnictví, nabízí Poštovní spořitelna zajímavou alternativu: účet Zadarmo. Změna Osobního účtu na tento produkt vás přijde na 26 Kč, ale bude představovat vedení účtu zdarma včetně elektronického výpisu, vydání a vedení karty zdarma, výběry v bankomatech ČSOB zdarma, platby v obchodech zdarma stejně jako SIPO či bezhotovostní platby účtů. Jakákoliv transakce na pobočce Poštovní spořitelny či u jiné banky však bude představovat citelný zásah do peněženky klienta (např. výběr hotovosti na pobočce Poštovní spořitelny = poplatek 100 Kč).


Poštovní spořitelna chystá změnu, Postžiro se změní na Osobní účet

Diskutovat (9)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15214204160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více