Potřebujete půjčit? Před úvěrem dejte přednost šetření a pomoci od rodiny


17. 09. 2019  00:31     půjčka.co     komentáře (0)

Z posledních průzkumů vyplynulo, že zhruba každý třetí Čech je zadlužený. Výjimkou nejsou ani ti, kteří splácí více úvěrů. Do finančních problémů se člověk dostane a ani neví jak. Jenže sjednat rychle půjčku u neznámého poskytovatele není vhodným řešení finančních neduhů. Co dělat, když nemáte na zaplacení nájmu nebo potřebujete rychle opravit automobil?

Potřebujete půjčit? Před úvěrem dejte přednost šetření a pomoci od rodiny




Nejvíce si lidé půjčují na spotřební elektroniku a bílé zboží. Obvykle se tak jedná o věci, které „nehoří,“ což znamená, že se bez nich lze chvíli obejít. Než se tak zadlužit kvůli novému telefonu či pračce, je lepší počkat a našetřit si. Pokud koupě chvátá, pak využít výrazně levnější nabídky z bazaru.

Bohužel šetřit se mnoha Čechům nechce. Než aby si pár týdnů a měsíců ukládali peníze stranou, raději si půjčí a poté několik měsíců a let splácí. Daň v podobě úroku je pro ně lépe stravitelná než čekání.

Patříte-li i vy mezi nedočkavce, co chtějí všechno a hned, začněte šetřit na nenadálé výdaje už nyní. Dostatečná finanční rezerva vám pomůže předejít zbytečnému zadlužování.

Půjčka od rodiny musí mít jasná pravidla

Pokud víte, že spoření by se vám protáhlo na dobu několika let, zkuste o pomoc požádat rodinu. Avšak v tomto případě nespoléhejte jen na dobré slovo. Smlouva by měla být součástí vaší dohody, i přestože se bude jednat o půjčku bezúročnou. Předejdete tím případným nesrovnalostem a ujasníte si, co se bude dít v okamžiku, kdy přestanete splácet.

„Domovská“ banka vám půjčí i bez dokládání příjmů

Šetření by trvalo dlouho? Rodina by vám ráda půjčila, ale sama nemá? A vy potřebujete rychle vyřešit nedostatek peněz? Co teď? Jestliže předešlá řešení jsou pro vás pasé, je na čase poohlédnout se po půjčce. Ještě než začnete na internetu vyhledávat, jak si snadno a rychle půjčit, zeptejte se na úvěr ve své bance.

Je-li vaší „domovskou“ bankou Česká spořitelna, zajděte na pobočku a zjistěte, jaké máte možnosti. Díky bankovní historii můžete mít nárok na levnou půjčku i bez dokládání příjmů. Pokud vás banka vypoklonkuje, jděte ke konkurenci. Volit můžete mezi menšími bankami, které stojí o každého nového klienta a snaží se tak najít vhodné řešení pro všechny. Oslovit můžete například Air Bank, Equa bank, mBank nebo Sberbank.

Nebankovní úvěr je až posledním možným řešením

Ani v bance vám nepomohli vyřešit nedostatek peněz? Pak jsou tu ještě nebankovní společnosti. V tomto případě ale nestačí vybrat jen nejlevnější půjčku, ale dobře si ověřit i důvěryhodnost poskytovatele.

Nebankovní půjčka by měla být vždy až poslední možností. Je nutné si totiž uvědomit, že oproti bankovní je rizikovější a je spjata s horšími podmínkami pro splácení. Rozhodně se nezaměřujte jen na výhodnost úvěru. Zajímejte se o poplatky, sankce, úroky z prodlení a ujistěte se, že poskytovatel má platnou licenci ke sjednávání úvěrů od ČNB, popřípadě je žadatelem o licenci.

 



Potřebujete půjčit? Před úvěrem dejte přednost šetření a pomoci od rodiny

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více