Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta


25. 01. 2013  17:00     ČTK     komentáře (0)

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu. Úřad ji udělí na základě výsledků kontroly, kterou na ministerstvu provedl v souvislosti s projektem kontroverzních sKaret. Podrobnosti zveřejní v polovině příštího týdne. Řekla to mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta




"Tam určitě nějaká pokuta bude," uvedla mluvčí s tím, že kontrola odhalila pochybení ministerstva při zavedení sKaret. Výši sankce úřad určí až po uplynutí lhůty pro případné námitky proti výsledkům kontroly, dodala. Úřad pro ochranu osobních údajů již před zavedením sKaret požadoval, "aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům". Mělo být také vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí. Také ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.

sKarta nebude zdarma, úřadům chybí čtečky

Ministerstvo musí řešit i další problém. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, ani jeden z úřadů práce totiž zatím není vybaven potřebnou čtečkou, aby mohl přijímat sKarty jako průkazky. Ačkoliv exministr Jaromír Drábek a jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška tvrdili, že stát nezaplatí za zavedení a provoz sociálních karet ani korunu navíc, ministerstvo se nyní chystá koupit čtečky a související služby "ze svého".

.

O SKARTĚ VÍCE ZDE!

.

Ani po nutných investicích přitom nepřinese povinné používání sKaret jako průkazek výraznější výhody v praxi oproti dosavadnímu stavu. Stejnou funkci navíc umožňuje jiný doklad, do jehož zavedení nedávno stát investoval - elektronický občanský průkaz. Dosud prakticky neznámou funkcí sKaret je pak podpisový certifikát. I plánované využití této autentizační funkce ale naznačuje, že místo zrychlení a zjednodušení přinese nadbytečné či duplicitní služby.

.

Právě na identifikační funkci sociální karty trvají nová ministryně Ludmila Müllerová i předseda vlády Petr Nečas. Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Opoziční ČSSD se rozhodla projekt napadnout u Ústavního soudu a prostřednictvím Senátu hodlá navrhnout jejich úplné zrušení.



Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12579210368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více