Povolební speciál:
Proč trestní stíhání vadí? Předvolební argument nyní neplatí


02. 11. 2017  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

POVOLEBNÍ SPECIÁL: Sestavování vlády a její ekonomický program bude mít velký vliv i na sektor bankovnictví a financí. Sledujeme tak sestavování vlády a povolební vyjdnávání. Na novou vládu a zejména její program čekají i podnikatelé a zástupci obchodu a průmyslu.

Povolební speciál: Proč trestní stíhání vadí? Předvolební argument nyní neplatí




Trestní stíhání je vždy velmi nepříjemnou okolností. Na druhou stranu trestní stíhání neznamená vinu. Znamená fakt, že nějaký individuální policista či skupina policistů došla k závěru, že někdo mohl, a je třeba zdůraznit že mohl, spáchat trestný čin. I hodnocení spáchání trestního činu v rámci přípravného řízení je často subjektivní posouzení věci a případu. Co by pro jednoho policistu mohlo být jasné spáchání trestného činu, je pro jiného policistu například přestupek nebo věc k řešení civilnímu soudu.

Zejména v rámci vyšetřování finanční kriminality a korupce zaznamenáváme velké množství osvobozujících rozsudků soudů, které zprošťují obžaloby starosty, politiky či úředníky. A to až v takovém množství, že můžeme často pochybovat nad kvalitou práce nejen policie, ale i státního zastupitelství. V pořádku, dělají svou práci. Ale také je třeba si uvědomit, že neopodstatněným trestním stíháním způsobují stíhanému člověku újmu, kterou lze srovnat důsledky se spácháním trestného činu na nevinném člověku. Státní moc a člověk, který má hájit zájmy státu a všech občanů poškodí nevinného občana, který je osvobozen a léta musel prožít ve strachu o svou existenci, rodinu, často také vláčení médii apod.

Andrej Babiš šel do voleb s tím, že je trestně stíhaný. Jeho voliči to věděli a věděli to i o voliči jiných stran. Andrej Babiš je nevinný a bude tomu tak až do doby, kdy případný soud rozhodne pravomocně o jeho vině, nebo naopak nevině. Není možné nahradit důvěru statisíců lidí, kteří si vybrali člověka, kterého chtějí za premiéra, subjektivním názorem jednoho policisty či státního zástupce o jeho vině. Státní moc prostřednictvím individuality říká, že Andrej Babiš spáchal trestný čin, a obvinila ho, zatímco Andrej Babiš a jeho zástupce toto odmítají a říkají, že Andrej Babiš je nevinný. Je to nyní tvrzení proti tvrzení. A více než 1,5 milionů lidí sdělilo, že obvinění nevěří. Demokratický názor takto velké skupiny lidí nelze ignorovat. Žaloba v trestním řízení až do vynesení rozsudku je stejná, jako když vás někdo zažaluje, že jste mu měl něco zaplatit a vy to neuznáváte a do vynesení rozsudku také nebudete nic platit. Je přitom na vůli toho kdo žaluje, zda do toho půjde nebo ne, a jeho vůle, stejně jako vůle kteréhokoliv policisty by neměla měnit politické rozložení, nebo třeba svrhnout vládu, či bránit vítěznému politikovi v sestavení vlády.

Andrej Babiš je v úplně jiné pozici než je obvyklé. Lidé mu dali důvěru i přesto, že všichni věděli, že je Andrej Babiš stíhaný. To je obrovský rozdíl proti situaci, kdy by Andrej Babiš vyhrál volby a teprve poté bylo voličům sděleno, že se stal trestně stíhaným, přičemž původní důvěra a hlas pro ANO s tímto nepočítaly.

Výhrady, že trestní stíhání je překážkou vedení vlády tak jsou nepřijatelné. O člověku, stejně jako o jeho vině musí rozhodovat soud a ne individuální policista, nebo jeden státní zástupce, kteří mohou mít motivaci se na takovém případu zviditelnit, ukázat svou moc a vliv a vůbec není vyloučeno jakékoliv ovlivnění takových lidí. Máme dost případů zneužívání policistů, kteří dokonce napomáhali páchat trestné činy, nebo pomáhali podezřelým lidem, aby nebyli stíháni (napr. Kauza Beretta). Proč by to nemohlo jít i obráceně?

strana

%

počet mandátů

ANO

29,64

78

ODS

11,32

25

Piráti

10,79

22

SPD

10,64

22

KSČM

7,76

15

ČSSD

7,27

15

KDU-ČSL

5,80

10

TOP09

5,31

7

STAN

5,18

6



Povolební speciál: Proč trestní stíhání vadí? Předvolební argument nyní neplatí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16135152704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více