Povolební speciál:
V opozici bude obrovská konkurence. Všechny strany opozici nepřežijí


30. 10. 2017  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

POVOLEBNÍ SPECIÁL: Sestavování vlády a její ekonomický program bude mít velký vliv i na sektor bankovnictví a financí. Sledujeme tak sestavování vlády a povolební vyjdnávání. Na novou vládu a zejména její program čekají i podnikatelé a zástupci obchodu a průmyslu.

Povolební speciál: V opozici bude obrovská konkurence. Všechny strany opozici nepřežijí




V pořádku, na protestu a opozici se dá vydělat. Ale pozor. Opozice je tak roztříštěná, že i v opozici je a bude obrovská konkurence. To znamená, že prostor pro to, aby se opoziční strany zviditelnily je výrazně nižší než dosud. U opozice a v rámci protestu tak vznikne konkurenční prostředí dané už tím, že programové spektrum jakékoliv opozice bude široké a roztažené od extrémní pravice až k extrémní levici, liberálů a konzervativců. Být v opozici znamená být slyšet, vyniknout v konkurenci s Okamurou či Kalouskem a jednoduše umět.

Jít do opozice tak není úplně výhrou pro kohokoliv. Opozice pro Komunisty nebo ČSSD či pro starosty, nebo TOP 09 může být spíše smrtící. Otázkou také je, zda klidná síla KDU – ČSL je se svým současným vedením stranou vhodnou pro opozici, opět v tak velké konkurenci možných opozičních stran.

Nebojíte se předčasných voleb?

Zásadové odmítání stran spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO může vést pouze k jednomu výsledku. Předčasným volbám. Už jsme si řekli, že bez ANO nelze sestavit vládu. Pokud ostatní strany odmítnou spolupráci s ANO, říkají, že žádnou vládu nechtějí. V takovém případě už přichází v úvahu jediné řešení a to nové rozdání karet a nové volby. Jednoznačným viníkem předčasných voleb budou strany, které spolupráci odmítly a které odmítly převzít odpovědnost a vlastně i prosadit program pro který je jejich voliči volili. Andrej Babiš tak bude vystupovat jako sjednotitel, člověk, který se snaží hájit zájem České republiky, sestavit akceschopnou vládu, jako osobnost. A ostatní jako negativní politici jejichž jediným programem je odmítání spolupráce, nepřijatelné podmínky apod.

Koho voliči v nových volbách ocení? A půjdou do takového risku i strany jako KDU – ČSL, STAN, nebo TOP 09, které jsou na hranici volitelnosti do poslanecké sněmovny? Co by asi přinesly předčasné volby ČSSD nebo Komunistům? Více hlasů? To snad ani náhodou. Jedinými kdo by mohly kromě ANO posílit by byla SPD a možná Piráti.

Opravdu chce většina politických stran v parlamentu předčasné volby? I se všemi důsledky, které to na voliče bude mít? Vzpomeňme jak dopadl Jiří Paroubek po svržení vlády a vyvolání předčasných voleb v roce 2009. Dnes je přitom situace ještě vyhrocenější a složitější.

strana

%

počet mandátů

ANO

29,64

78

ODS

11,32

25

Piráti

10,79

22

SPD

10,64

22

KSČM

7,76

15

ČSSD

7,27

15

KDU-ČSL

5,80

10

TOP09

5,31

7

STAN

5,18

6



Povolební speciál: V opozici bude obrovská konkurence. Všechny strany opozici nepřežijí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15737676528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více