Pozor na novou poplatkovou vlnu – banky v USA chtějí zpoplatnit debetní karty


03. 10. 2011  13:11     BP.com, ČTK     komentáře (0)

Ve stínu finanční krize a problémů bankovního sektoru se v hlavách manažerů některých bank rodí myšlenky na to, jak sehnat co nejvíce peněz. V USA se zřejmě nechali inspirovat Evropou a chystají pro své klienty poplatky, na které spotřebitelé doposud nebyli zvyklí – poplatky za používání debetních karet.





Poplatky jako kotva

Bankéři si totiž uvědomují, že k úrokové činnosti, který by měla být hlavním zdrojem příjmů bank a která se, jak okolnosti ukazují, mnohým bankám ne úplně daří, představují poplatky ideání a bezpracný kanál příjmů. Bank of America oznámila, že hodlá milionům svých zákazníků s debetními kartami účtovat poplatek pět dolarů měsíčně za vedení karty. To jistě spustí poplatkovou vlnu i u dalších bank. Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) banky zdražováním služby reagují na nové federální limity pro poplatek, který účtují obchodníkům za platby debetní kartou. Nová hranice byla stanovena na 24 centů za jednu platbu proti současným průměrným 44 centům. Očekává se, že banky kvůli novému pravidlu přijdou o 6,6 miliardy dolarů ročně. Pravidlo platí pro banky s aktivy ve výši deseti miliard dolarů a více, a proto tyto banky hodlají využít poplatkového kanálu. . ČTĚTE TAKÉ - BANKY ZVÝŠILY VÝBĚR POPLATKŮ I V TOMTO ROCE .

The New York Times uvedly, že se k podobnému kroku chystá i i JPMorgan Chase. "Pokud provozujete restauraci a nemůžete si účtovat limonády, zdražíte hamburgery," řekl již dříve její šéf Jamie Dimon. Podobné výroky však naráží na vlnu odporu. Chystané zdražování se ale podle WSJ nelíbí klientům bank ani demokratickému senátorovi Dicku Durbinovi, který prosazoval zavedení limitů pro platby. "Bank of America po mnoha letech shrabování nadměrných zisků z neférového a konkurenci potlačujícího platebního systému se snaží o nové cesty, jak vycpat své zisky tím, že zátěž přenese na zákazníky. Je to zjevné, nespravedlivé. Doufám, že poslední slovo budou mít její zákazníci," uvedl v prohlášení.



Pozor na novou poplatkovou vlnu – banky v USA chtějí zpoplatnit debetní karty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15388626832

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více