Pozor na podvod. Tentokrát chtějí vylákat peníze pod hlavičkou České pošty


20. 10. 2021  11:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Přišel vám mail nebo sms zpráva s hlavičkou České pošty s tím, že máte kliknout na odkaz http://ceskaposta.cz/financis? Jedná se o podvod. Podvodníci chtějí vylákat přihlašovací údaje k bankovnímu účtu a vykrást ho!

Pozor na podvod. Tentokrát chtějí vylákat peníze pod hlavičkou České pošty




I k nám dorazila sms zpráva z telefonního čísla 608 176 357 s odkazem na platební a finanční služby http://ceskaposta.cz/financis. Na první pohled se zpráva jeví jako nějaká služba České pošty, která vám umožní inkasovat peníze zaslané složenkou přímo na váš účet, aniž by jste museli jít na poštu. 

Odkaz byl podezřelý, a tak jsme ho prozkoumali. Po prokliknutí se objeví stránka vypadající jako originální web České pošty s logem i grafikou. Informuje vás, že vám zasílá finanční úřad v Praze jakýsi přeplatek, tedy finanční částku v tranši 9 a 19 tisíc korun. Abyste mohli peníze inkasovat máte si vybrat konkrétní banku z nabídky a přes platební bránu zadat své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

O tom, že se jedná o podvod svědčí hned několik důkazů. Předně při inkasu nějaké částky, není třeba zadávat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Vždy stačí pouze sdělit číslo účtu, kam má být částka zaslána případně se nějakým jiným způsobem identifikovat. 

Dále nefungují žádné prokliky na stránce, tedy ani proklik na hlavní stránku České pošty. Je tak zřejmé, že stránky jsou vytvořeny jen jako kulisy, aby uvedli adresáta v omyl a ten sdělil prostřednictvím podvodné aplikace podvodníkům své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Na uvedené podobné výzvy rozhodně nereagujte a ani nezadávejte žádné přihlašovací údaje k účtu. Pokud na odkaz kliknete, co nejdříve ho zavřete - může totiž hrozit i nebezpečí stažení sledovacího viru do vašeho počítače. 

Snímek obrazovky 2021-10-20 v 10.58.05



Pozor na podvod. Tentokrát chtějí vylákat peníze pod hlavičkou České pošty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15172165328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Chyba spojeni s databazi.
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více