Pozor na užívání platebních karet – riziko zneužití stále roste!


08. 01. 2012  02:56     BP.com     komentáře (0)

Ročně musí policie řešit téměř deset tisíc případů zneužití platebních karet, několik tisíc dalších se do statistik ani nedostane – nejsou nahlášeny proto, že se vlastník karty stydí, nebo si toho někdy ani nevšimne. A ačkoliv jsou metody podvodníků stále propracovanější, drtivá většina případů zneužití platebních karet pramení ze stále opakovaných chyb, kterých se vlastníci karet dopouštějí. Víte, které to jsou?





U použití platebních karet víc než kde jinde platí, že jakákoliv lehkovážnost se vám může vymstít. Dáváte si pozor, ale pak se jednou v rychlosti připojíte k internetovému bankovnictví přes free wifi ve veřejné knihovně? Jste ostražití při výběru z bankomatu, ale pak jednou zapomenete zakrýt klávesnici při zadávání PIN? Uprostřed zábavy v restauraci nebo klubu podáte číšníkovi kartu a nesledujete, co s ní dělá? Pak vězte, že dost možná právě v tuto chvíli má citlivá data o vašem účtu někdo, kdo vás chce připravit o těžce vydělané peníze. A pravděpodobnost, že se takového nepoctivce podaří odhalit, je velmi malá. Nevěříte? V roce 2010 evidovala Policie ČR osm tisícovek případů zcizených citlivých dat z platebních karet s celkovou škodou přes 300 milionů Kč. Za vše hovoří to, že se zpět podařilo dohledat zhruba 16.000 Kč. Za prvních 10 měsíců loňského roku pak přesáhla škoda způsobená zneužitím platebních karet 101 miliónů Kč, k majitelům se (zatím) vrátilo 6 tisíc Kč.

. JAK POSTUPUJÍ BANKY PŘI ZABLOKOVÁNÍ KARTY? ČTĚTE ZDE .

A co dělat, abyste i vy nebyli mezi lidmi, které čeká těžké vyjednávání s bankou, jak (ne)zaviněné z vaší strany bylo to, že se někdo dostal k citlivým údajům a ukradl vám peníze z účtu?

Jak je naším dobrým zvykem, máme pro vás několik rad:

 

VÝBĚR Z BANKOMATU:

1.       Když vybíráte peníze z bankomatu, zakrývejte druhou rukou klávesnici při vyťukávání PIN. Odpozorování PIN kódu kombinované se skimmingem (přečtením identifikačních údajů platební karty, na základě kterých je pak vytvořen duplikát) stále patří k nejčastějším případům zneužití.

2.       Všímejte si detailů – chová se bankomat divně? Kolabuje obrazovka? Klávesnice není pevně usazená? Na bankomatu jsou nálepky, žvýkačky, či jiné podezřelé předměty? Neriskujte, o pár ulic vedle naleznete další přístroj.

3.       Nebojte se PIN kód občas změnit…

4.       TIP: Když chcete nepoctivcům ještě víc ztížit práci, při naťukávání PIN (4 číslice) udělejte několik falešných pohybů nad klávesnicí, které budou zdánlivě vypadat jako reálné. Je-li váš PIN např. 1234, a vy uděláte nad klávesnicí mezi skutečnými čísly falešné pohyby, bude to vypadat třeba tak, jakože zadáváte 1823994. Rozlišit skutečný čtyřmístný PIN tak bude těžké i pro člověka, který vás cíleně pozoruje.

 

MANIPULACE S PLATEBNÍ KARTOU

1.       Nepsaným pravidlem etikety je, že při aktivitách jako je použití platební karty by měli ostatní respektovat vaši diskrétní zónu. Když se na vás někdo bude tlačit, snažit se s vámi komunikovat během použité karty (např. vám nabízet pomoc), zvyšte svoji ostražitost. Vždy zakrývejte klávesnici při zadání PIN.

2.       Nikdy nespouštějte kartu z dohledu. Personál všech obchodů a institucí používajících a přijímajících platební karty je povinen s kartami manipulovat přímo před vámi. Pokud v restauraci nemají k dispozici přenosný terminál, jděte vždy s personálem k pokladně.

3.       Alfa a omega všech rad – nikdy, nikdy, nikdy neumožněte někomu, aby získal váš PIN kód. Nemějte jej v kabelce, peněžence, mobilu ani počítači v takovém formátu, v němž by se dalo rozlišit, že jde o PIN ke kartě.

4.       TIP: Pokud máte tak špatnou paměť, že si na PIN (např. 1234) nevzpomenete, uložte si do telefonu smyšlený kontakt ve formátu, v kterém si běžně ukládáte kontakty (Petra práce; Novotný Kamil…), a k němu telefonní číslo např. +420 777 512 348.

 

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ:

1.       K internetbankingu se přihlašujte jen ze zabezpečených sítí a důvěryhodných počítačů.

2.       Zcela jistě si zabezpečte prováděné transakce prostřednictvím kontrolních SMS či jiným způsobem.

3.       Kontrolujte výdajovou historii, mějte přehled o tom, kolik by tak mohl být „aktuální“ stav účtu. Pokud zjistíte odlišnost, neomlouvejte to tím, že jste na nějakou položku zapomněli, ale raději si pečlivě zkontrolujte, kam odplynuly vaše peníze. Je to i dobrá sebekontrola. J

4.       TIP: Tak jako u PIN, nikdy si nepoznamenávejte přístupové údaje do internetového bankovnictví v odhalitelné formě. Pokud si je nepamatujete, použijte konspiraci s falešným, ale věrohodným kontaktem v telefonu.



Pozor na užívání platebních karet – riziko zneužití stále roste!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16186794432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více