Pozor na změnu penzijního fondu - byrokracie je neúprosná


22. 02. 2013  00:18     BP.COM     komentáře (1)

Naše čtenářka si prožila byrokratický maraton, když během roku změnila svou penzijní společnost (PF KB na Allianz) a následně chtěla vystavit potvrzení pro daňové účely. Zjistila, že nejde reporting plateb nejde díky komplikované metodice tak snadno, jak si člověk myslí...

Pozor na změnu penzijního fondu - byrokracie je neúprosná




1. KLIENTKA PÍŠE DO PF KB

Dobrý den,

každoročně na následující rok podle podmínek, sjednaných ve smlouvě o penzijním připojištění předplácím příspěvky penz. poj. 18.000,- kč/rok. (kopii výpisu o platbě zasílám v příloze)

Vždy mi přijde potvrzení pro Finanční úřad o výši zaplacených příspěvků, ve správné výši, pouze letos (nejspíš z důvodu změny poskytovatele pojištění) jsem dostala potvrzení o zaplacení na částku 16.500,- Kč celkem. Pokud vím, převod k Allianz PF byl zdarma a převod peněz jako takový netrvá měsíc, aby se měsíční příspěvek nezapočítal. Prosím proto o zdůvodnění, kam se "ztratilo" 1.500,- Kč? Finančnímu úřadu bych ráda vykázala celou zaplacenou částku.

Předem děkuji,

s pozdravem

Radka P.

2. REAKCE KB PF:

Dobrý den,

opravené potvrzení jsme Vám zaslali v pátek, měla byste ho obdržet každým dnem.

S pozdravem

PFKB

3. ODPOVĚĎ KLIENTKY:

Dobrý den,

děkuji za zaslání opraveného potvrzení (doložím FÚ). Podle všeho ale nebyl zaplacen květen 2012. Z Allianz mi přišlo potvrzení, že první zaplacený poplatek je z června 2012 z důvodu převodu částky ke dni 26.6.2012. O změnu PF jsem ale zažádala dne 23.2.2012. Pokud je to tak, květen měl být zaplacen ještě PFKB. Ve všech potvrzeních ale mám, že zánik pojištění u PFKB končí ke dni 30.4.2012. Můžete mi to prosím vysvětlit?

Předem děkuji.

S pozdravem

Radka P.

4. REAKCE PF KB:

Dobrý den,

u převodu do jiného PF se převedení peněz musí provést do tří měsíců po skončení výpovědní doby. Převod finančních prostředků byl uskutečněn od nás v červnu, následující fond může platby rozpočítat až od měsíce přijetí plateb, tj. od června. Za květen jste si měla do nového fondu sama splátku uhradit. Ale toto Vám měl vše sdělit poradce, který s Vámi převod vyřizoval, je to zcela běžná záležitost, že u převodu je vždy problém s převodem předplacené částky, u nového fondu se předplacená částka nemůže zaúčtovat zpětně. Je to takto podle metodiky z MFČR a fondy tuto metodiku musí dodržet.

PFKB

5. FINÁLNÍ ZHODNOCENÍ KLIENTKY PRO BP.COM:

Dobrý den,

dopadlo to tak, že přestože jsem předplatila podle smlouvy o penzijním připojištění příspěvky za celý kalendářní rok 2012 najednou, květen skutečně nebyl započítán, viz. vysvětlení z KB výše. (tzn. měla jsem tento chybějící příspěvek podle MFČR zaslat navíc). Nelze vyřídit zpětně.

Zvláštní metodika. Asi to už nebudu řešit, potvrzení pro FÚ o zaplacení mám, snad to bude finančnímu úřadu takto stačit. Jenom je zvláštní, že se o tomto nepíše nebo se s tímto na Vaši redakci neobrátil někdo další, když je to tak běžná záležitost?

Hezký den,

s pozdravem

Radka P.



Pozor na změnu penzijního fondu - byrokracie je neúprosná


Dobrý den, paní převáděla peníze z jednoho PF do druhého. A diví se, že PF z kterého odešla jí vys...
Diskutovat (1)