ppm factum:
V žebříčcích spokojenosti klientů poráží finanční poradci pojišťovny i banky


13. 10. 2014  17:57     TZ     komentáře (1)

Klienti bankovních a finančních společností v České republice jsou nejvíce spokojeni s nabídkou a kvalitou služeb nezávislých finančních poradců. Kromě spořících bankovních produktů vedou ve všech kategoriích před zaměstnanci bank a „jednobarevnými“ agenty pojišťoven, často s výrazným náskokem. Jejich kvalitu potvrzuje i fakt, že klienti finančních poradců zůstávají s poskytnutými službami spokojeni i s odstupem tří let od uzavření smlouvy. 

ppm factum: V žebříčcích spokojenosti klientů poráží finanční poradci pojišťovny i banky




Ukazuje to rozsáhlý průzkum agentury ppm factum z prvního pololetí letošního roku. Nezávislí finanční poradci sjednali podle statistik Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) jen v loňském roce obchody za celkem 61 miliard korun.

Nejvíce spokojeni jsou klienti se službami finančních poradců při sjednávání úvěrů na bydlení, životního pojištění a pojištění majetku, kde shodně sedm z deseti lidí dalo v průzkumu najevo velkou až mimořádnou spokojenost s jejich poradenstvím a nabízenými produkty. Vedou také u investičních a podílových fondů (65 % klientů velmi a mimořádně spokojeno) a víceúčelových půjček (59 %). Rezervy pak mají poradci ve spořících produktech, kde skončili ve srovnání s bankéři hůře (bankéři 59 %, finanční poradci 46 %).

Spokojenost se službami finančních poradců u klientů přetrvává i dlouho po uzavření smlouvy. I po třech letech od uzavření smlouvy jsou lidé nejvíce spokojeni právě s finančními poradci v pěti ze šesti sledovaných produktových kategorií. Úkolem nezávislých poradců pro další období je tak především vyladění postupů při prodeji produktů z oblasti investic a podílových fondů, kde dosahují malých tržních podílů,“ říká Miroslav Fous, Research Director výzkumné agentury ppm factum.

V České republice působí zhruba 38 tisíc aktivních finančních poradců. Ti jen za loňský rok zprostředkovali obchody za 61 miliard korun a pomohli klientům investovat celkem 4,56 miliard Kč. Přes finanční poradce si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění a stavební spoření, kde jejich podíl na trhu přesahuje 50 %, a také úvěry na bydlení, které tvoří významnou část objemu sjednaných smluv. Finanční poradenství je navíc poměrně velkým přispěvatelem do státního rozpočtu, daně a odvody poradenských firem a samotných poradců dosáhly za rok 2013 zhruba jedné miliardy korun.

Finanční zprostředkovatelé a poradci poskytují své služby stále většímu počtu občanů a domácností. Jak aktuální průzkum ppm factum, tak další letošní průzkumy ukazují na spokojenost klientů a vysokou kvalitu služeb nabízenou nezávislými finančními poradci. Tato fakta by mělo výrazně zohlednit i Ministerstvo financí a Česká národní banka při regulaci trhu. Osobně si nedokážu představit, že by nyní mohli státní úředníci naslouchat jednostranným návrhům zaměřeným proti finančním poradcům a naopak ponechávat mírnější pravidla hry pro jednobarevné pobočky,“ říká Jiří Šindelář, předseda představenstva a výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Další zajímavé zprávy z bank naleznete ZDE!

 



ppm factum: V žebříčcích spokojenosti klientů poráží finanční poradci pojišťovny i banky

K čemu jsou pojišťovny?
Pojišťovny jsou, podle mého názoru, na stejné úrovni jako hrací automaty v hospodách a hernách. Prin...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12535193936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více