PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ


04. 12. 2007  15:08     Olga Skalková     komentáře (0)

Peníze anonymně? Jen do 26 tisíc. Čechům končí éra "anonymních" peněz. Od poloviny příštího roku budou moci uložit víc než 26 tisíc korun jen v případě, že úředník v bance bude znát jejich totožnost. A u větších obchodů mezi firmami bude smět banka dokonce podrobně zkoumat, odkud peníze pocházejí a proč transakce probíhá.





Přísnější pravidla zavádí nový zákon proti praní špinavých peněz, který dnes projedná vláda. Opatření, které vyžaduje i Evropská unie, usnadní práci policii, která při případném vyšetřování získá detailní informace o tom, kudy přesně podezřelé peníze protékaly.

Banka se ptá: Proč platíš?


Zákon se tak dotkne téměř každého, kdo chce přes banku převádět více než 1000 eur, dnes tedy zhruba 26 tisíc korun. Zatímco nyní je možné anonymně ukládat či posílat částky do 100 tisíc korun, napříště bude už úředník chtít občanský průkaz. "Jde o to omezit, aby klient nemohl převody rozmělnit na menší částky a tím utajit svou identitu," říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Údaje, kdy a kolik peněz kdo poslal, bude banka pro potřeby detektivů schraňovat po dobu deseti let.

Ještě důkladněji ale budou muset banky prověřovat obchody mezi firmami - konkrétně ty, v nichž z jedné do druhé putuje víc než 15 tisíc eur, tedy necelých 400 tisíc korun. Banky dostanou právo se ptát, proč si firmy mezi sebou posílají peníze a jaký je jejich původ. V praxi tak budou moci po šéfovi firmy například chtít, aby přinesl smlouvu, že skutečně nakoupil zboží a že nyní ho prostřednictvím banky platí.

Na druhé straně nový zákon dává bankám a pojišťovnám do jisté míry volnou ruku. Nebudou muset podrobně zkoumat každý obchod, ale samy mají poznat ten pochybný - a v takovém případě chtít po klientovi co nejvíc informací. Pokud se ale ukáže, že pochybný obchod přehlédli, bude jim hrozit postih.

Ministerští úředníci v důvodových zprávách k zákonu přiznávají, že netuší, co budou pro banky takové změny znamenat. Sami bankéři jsou ale v klidu. "Nevyžádá si to velké náklady," říká Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Politik? Tak na toho pozor


Vůbec největší pozor si ale banky budou muset dávat na "politicky exponované osoby". Tedy hlídat, aby přes ně neprali peníze zahraniční politici, vysocí soudci či třeba vojenští důstojníci. Na ty české naopak dohlédnou instituce v evropských zemích. Už dnes ale panují pochyby, jestli to banky zvládnou. Zákon jim totiž přikazuje, aby podezřelý převod peněz poznaly nejen u politika, ale i u jeho nejbližších příbuzných.

Podobné zákony se rodí v Česku většinou s obtížemi. Například organizace OECD státu vyčítá, že nedokáže za legalizaci peněz a další zločinné machinace trestat nejen jednotlivce, ale i celé firmy. Vláda to začala napravovat teprve letos. Také nový zákon proti praní peněz ministři dostanou na stůl až na poslední chvílí - termín daný EU vyprší už příští týden.



PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15665406784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více