Práva spotřebitelů pomáhá bránit mnoho nezávislých webů. Víme, které to jsou - I. díl


31. 08. 2023  02:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Server Bankovní poplatky se nekompromisně zastává spotřebitelů a brání jejich práva. Existuje však mnoho dalších nezávislých webů, které se zabývají ochranou spotřebitele, nebo pomoci spotřebitelům. Jak a v čem vám který web může pomoci a poradit? Prozkoumali jsme je!

Práva spotřebitelů pomáhá bránit mnoho nezávislých webů. Víme, které to jsou - I. díl




Existuje několik velkých a významných webů, které jsou obecně známé a které poskytují komplexní pomoc a ochranu spotřebitelům. Za těmito weby stojí většinou různé spotřebitelské organizace a sdružení.


dTest


dTest_200x200 Existuje v internetové i tištěné podobě jako časopis už 25 let. Od počátku se zaměřuje na testování a porovnávání výrobků a zboží. Postupem času se pak stále více zaměřoval dTest na poradenství a ochranu práv spotřebitelů, zejména s ohledem na reklamace. Za dobu svého působení si dTest vydobyl poměrně výrazné renomé a pověst. Provozuje spotřebitelskou poradnu v různých oborech. Zaměřuje se na široký rozsah práv spotřebitelů.     

 

Co o sobě říkají:

dTest je nezisková organizace, kterou v roce 1992 pod názvem Občanské sdružení spotřebitelů TEST založila JUDr. Ida Rozová. Zpočátku se organizace věnovala vydávání měsíčníku TEST s testy výrobků a služeb. Nyní, po více než 25 letech, je dTest mnohem více než jen časopis s testy. Nabízíme spotřebitelům komplexní servis, který pomáhá v orientaci při nákupu výrobků, výběru poskytovatelů služeb a při uplatňování spotřebitelských práv.    

web: www.dTest.cz

Časopis dTest
vydavatel dTest, o.p.s.
Černomořská 419/10, 101 00, Praha 10 - Vršovice
tel: +420 241 404 922

Se spotřebitelskými dotazy se neváhejte obracet na poradenskou linku.

tel: +420 299 149 009

formulář: https://www.dtest.cz/clanek-3/kontakt        


   

Sdružení obrany spotřebitelů


543757-sdruzeni-obrany-spotrebitelu-ktere-brani-li Organizace, která je mnohem menší a méně viditelnější, než dTest. Zaměřuje se na servis a pomoc spotřebitelům ve spotřebitelských sporech. Své poradenství již nabízí v 9 krajích ČR. Vznikla jako nástupkyně SOS, která sídlila v Praze a zanikla v roce 2011.

Webové stránky této organizace jsou poměrně komplexní, i když působí neuspořádaným dojmem, a spotřebitel se musí k požadovaným informacím poměrně náročně proklikat. Jinak má organizace své místo na mediálním trhu i v oblasti poradenství spotřebitelům.

Co o sobě říkají:

Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace, z.s. sídlí v centru Brna na adrese Mečová 5, kde je umístěna spotřebitelská poradna i koordinační centrum pro všechny naše poradny v ČR. V Brně je tedy zajišťována veškerá administrativní a další činnost naší organizace s celostátním dopadem, např. vydávání informačních materiálů, brožur, legislativní činnost i veškerá administrativa. V regionech působí naše jednotlivé poradny, které se zaměřují především na samotné spotřebitelské poradenství a výstupy do místních médií.

Mezi naše hlavní úkoly patří zajišťování bezplatného spotřebitelského poradenství, kdy spotřebitelům osobně, e-mailem či telefonicky poskytujeme spotřebitelské právní rady v jejich spotřebitelských problémech. Spotřebitele informujeme o dané problematice též prostřednictvím mnoha informačních materiálů, letáků a brožur, prostřednictvím webu a na mnoha akcích, kterých se účastníme, nebo je sami pořádáme. Pro spotřebitele pořádáme besedy a semináře. 

Osobní poradna: Mečová 5, Brno
(PO-PÁ 09-16 hod.)
+ další poradny viz web

Telefonická poradna:
542 210 778, 542 210 549
(PO-PÁ 9-16 hod.)

Elektronická poradna: poradna@asociace-sos.cz

www.asociace-sos.cz

 

Gerta Mazalová

předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace


                                                                                        

Stavebky.cz

stavebni-sporeni-stavebky

Velmi hezky vypadající web, který se zabývá problematikou stavebního spoření a úvěrů ze stavebního spoření. Web vymyslel člověk, který se v problematice pohybuje již dlouhá léta a pracoval i jako konzultant pro stavební spořitelny. Web se zabývá informacemi o stavebním spoření a to ve formě srovnavačů, zajímavých kalkulaček, poraden a dalších praktických informací.

 

Co o sobě říkají?

Web Stavebky.cz má sloužit všem, kdo se zajímají o stavební spoření. Klientům stavebních spořitelen, zprostředkovatelům a finančním poradcům, ale i studentům. Informace zde publikované mají co nejlépe popisovat aktuální stav a nejsou ovlivňovány zájmy jednotlivých stavebních spořitelen.

Na provozu webu spolupracuji s firmou , která nabízí řadu služeb v oblasti stavebního spoření a hypotéčního úvěrování.

Náměty na vylepšení jsou vítány. Zasílejte je prosím prostřednictvím připojeného formuláře nebo přímo na mail petr@kielar.cz

Web: https://www.stavebky.cz/

Formulář: https://www.stavebky.cz/o-webu/


Škola spotřebitele


gle-logo-claim-male01 Jedná se zejména o vzdělávací projekt, který má za cíl upozorňovat spotřebitele na rizika a problémy spojené s aplikací ustanovení na ochranu spotřebitele upravené zejména v občanském zákoníku.

 

Co o sobě říkají?

Cílem projektu Poradenství a osvětová činnost pro spotřebitele je informovat o právech širokou spotřebitelskou veřejnost v souvislosti s právy vyplývajícími z občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele. Projekt navazuje na úspěšný projekt z let 2014 – 2018 a jeho cílem je informovat o problematice širokou veřejnost. Spotřebitelé mohou v rámci projektu využít bezplatného telefonického poradenství v pondělí a středu od 9:00 – 17:00, nebo položit dotaz kdykoliv v rámci online poradny.

Jaké jsou hlavní otázky řešené v rámci projektu:

  • jaký je postup při reklamaci
  • kdy můžu odstoupit od smlouvy
  • jaká jsou práva spotřebitele
  • pomoc při řešení sporu s prodejci
  • kdy mohu žádat opravu či výměnu věci
  • kdy mohu žádat vrácení peněz
  • a další

GLE o.p.s.

Pražská kancelář

www.gle.cz

Školská 694/32
110 00 Praha 1 - Nové město
Česká republika
IČ 282 04 409

Škola spotřebitele

Tel.: +420 272 047 707
Email: spotrebitel@gle.cz





Práva spotřebitelů pomáhá bránit mnoho nezávislých webů. Víme, které to jsou - I. díl

Diskutovat (0)