Právě vybíráte nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2011 – nominace měly šťávu!


10. 12. 2011  17:39     Redakce BP.com     komentáře (1)

Již posedmé vybírají bankovní klienti Nejabsurdnější bankovní poplatek, který organizuje internetový web BankovniPoplatky.com. I když se problematikou sazebníků a položek v nich obsažených zabýváme každým dnem, a jen tak něco nás nepřekvapí, je třeba říci, že letošní nominace měly opravdu státu.





Do 1. kola byly nominovány následující poplatky (název bankovního poplatku nemusí přesně odpovídat terminologii ze sazebníků bank, ale měl by pro účely hlasování srozumitelně popsat dotyčný bankovní poplatek):

  • ·         Poplatek za předčasně splacený úvěr
  • ·         Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
  • ·         Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou
  • ·         Poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě (např. variabilního či specifického symbolu
  • ·         Poplatek za neuskutečněnou platbu (např. nepřijatý příkaz přes sběrný box)
  • ·         Poplatek za účetní položku
  • ·         Poplatek za vedení platební karty
  • ·         Poplatek za vedení kontokorentu i v době nečerpání služby
  • ·         Výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou
  • ·         Poplatek za vedení účtu k hypotečnímu úvěru
  • ·         Poplatek za zřízení smlouvy o stavebním spoření
  • ·         Poplatek za změnu PINu k platební kartě
  • ·         Poplatek za vedení účtu zemřelého klienta (po dobu dědického řízení)
  • ·         Poplatek za zadání (běžného nebo trvalého) příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking
  • ·         Poplatek za vklad prostřednictvím vkladového bankomatu
.

HLASUJTE O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZDE!

.

Už základní nominační kolo však mělo grády. Z některých příběhů bankovních klientů člověk neví, jestli má brečet, nebo se smát. Třeba jako ten pana Krupičky: „Chtěl jsem na internetu platit svojí rezervní kreditní kartou, transakce byla zamítnuta. Při on-line kontrole na účtu jsem zjistil, že je karta "uzavřená". Na infolince banky mi poté sdělili, že byla před dvěma měsíci zrušena pro nevyužívání i přesto že platím měsíční poplatek za kartu a také pojištění proti neschopnosti splácet. Jaké ale bylo moje překvapení, že nadále platím poplatek za zrušenou kartu a také pojištění kdybych náhodou nemohl splacený úvěr splácet. Stále čekám na vyjádření RB,“ napsal konsternovaný klient.

.

Zajímavou zkušenost má i další klient, kterému vadí poplatek 100,- Kč za vystavení potvrzení o bezdlužnosti vůči bance. „Chci jej po ukončení účtu, abych se chránil před nějakou smyšlenou exekucí. Tu mohu čekat od ČSOB, tam mi podobné potvrzení vydat odmítli,“ napsal ve svém příspěvku čtenář s podpisem Vi3ol.

.

Četným předmětem stížností bankovních klientů jsou poplatky za služby, které sice nejsou standardní (proto by se nějaké sdílení nákladů dalo akceptovat), ale výše poplatků je zcela neadekvátní reálným nákladům… „Na výpisu z účtu u Komerční banky, a.s. poř. č. 36 ze dne 5. 9. 2011 je poplatek za zahr. platbu - 495,00 CZK a k tomu zpráva pro příjemce ROZPIS POPL.: Základ: CZK 195, Příplatek za papír: CZK 300. Opravdu si nevymýšlím, mohu naskenovat a poslat, ještě teď se z toho nemohu vzpamatovat. Papír za tři stovky…“ napsal Zdeněk L.

.

O to více pak zkušenosti klientů se zahraničními bankami působí jako rudý hadr na býka pro tuzemského klienta. „Z vlastní zkušenosti se švýcarskou bankou UBS (žiji v zahraničí) vím, že za používání el. bankovnictví dostávám, kromě potřebných pomůcek zdarma, např. kalkulačka na přihlašovací kód, též slevu na mnohé úkony. Důvodem je, že v mém čase a s mými prostředky šetřím bance práci a náklady. Poplatek v Čechách za stejnou službu je absurdní vydírání!“

.

Zajímavý je i pohled z druhé strany, tedy z banky: „Pracuji jako bankovní poradce a pokladník a ano, připojuji se k diskusi a myslím, že nejabsurdnější poplatek je za vklad na vlastní účet, který je už od minulého roku naštěstí zrušen. Dále ale pak nechápu poplatky za vklady 3. osobou, jinak si osobně myslím, že ano pokud chci vše ovládat z domova a přes internet existuje mnoho bank, které mají účty zdarma či dokonce i pobočky. Všichni, kdo tady nadávají na výši poplatků, můžou banku změnit. Ti, co mají kamenné banky, kde platí za účty, jde to udělat i tak, aby neplatili, jen musí být šikovní a prostudovat si různé slevové programy nebo navštívit pobočku a přeptat se. Pro VIP klienty toto existuje už asi 2 roky. Takže kde vás máme naše věrné klienty? Ono nadávat anonymně na internetu je opravdu jednoduché, jo a ještě jeden ano za předčasné splacení úvěru to by se taky platit nemělo.“



Právě vybíráte nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2011 – nominace měly šťávu!

převod CZK do jiného státu
Můj syn , který žije v Sydney potřeboval převést svoje naspořené peníze do Austrálie. Převod jsem pr...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16424498656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více