Právní poradna BP - Částku která vám dorazí z neznámého účtu raději vraťte


02. 03. 2016  00:40     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čas od času se může stát, že vám na účet dorazí nějaká částka, jejíž důvod neznáte a neznáte ani vlastníka účtu z nějž vám částka dorazila. V takovém případě udělejte to nejlepší. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Částku která vám dorazí z neznámého účtu raději vraťte




Částku vraťte zpět na účet, z nějž vám přišla. Vyhnete se tak mnoha možným problémům, které vám mohou hrozit z titulu bezdůvodného obohacení. Uvedené neplatí v případě, kdy tušíte, s čím je daná částka spojená, nebo například očekáváte vrácení přeplatku z různých služeb. Tam raději s vrácením částky posečkejte do doby, než se účel částky vysvětlí. Pokud však nic takového neočekáváte, je lepší částku vrátit obratem zpět na účet, ze kterého vám byla částka připsána.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, včera mi přišla na účet částka 2689 korun z neznámého účtu. Vůbec nevím o jakou částku či platbu se má jednat. Žádnou platbu neočekávám a ani mi nikdo neměl nic takového platit. Jsem student se studentským kontem a na účet mi vůbec nic nechodí. Nevím teď, jestli si nemám částku ponechat, nebo vybrat, nebo jen čekat co se bude dít. Ještě jsem v takové situaci nebyl a mám strach, aby se nejednalo o nějakou provokaci nebo něco takového. Nerad bych se dostal do nějakých problémů nebo podezření, že jsem způsobil něco nelegálního. Můžete mi prosím poradit jak se mám zachovat a jak mám postupovat?

Odpověď právníka:

Pokud vám žádné platby nechodí a ani jste žádnou platbu podobného rozsahu neočekával, bude se jednat s největší pravděpodobností o nějaký omyl v platbě. Snad každému se stalo, že si spletl číslo v účtu příjemce částky a tato částka se buď po provedení příkazu vrátila zpět, pokud daný účet neexistoval, nebo se připsala na chybně napsaný účet. Vlastník účtu, na nějž byla částka připsána, by měl správně reagovat tak, že částku vrátí zpět na Váš účet. Důvodem je skutečnost, že není žádný právní důvod, aby si částku ponechal. To, že se někdo spletl, nedává právo toho, komu byla částka připsána, aby si ji ponechal. Pokud tedy vlastník účtu částku nevrátí, vyzve ho banka na žádost plátce, aby částku vrátil. Pokud to příjemce částky neudělá, dopouští se bezdůvodného obohacení a plátce ho může zažalovat. Ve Vašem případě tak můžete buď posečkat na výzvu banky, abyste obdrženou částku vrátil odesílateli částky na daný účet, nebo to můžete udělat obratem a sám. Tím budete mít jistotu, že vám žádné postižení ani sankce nehrozí a částku, která vám nepatří, a neznáte žádný důvodu pro její uhrazení na Váš účet, vrátíte zpět na bankovní účet neznámého odesílatele.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Částku která vám dorazí z neznámého účtu raději vraťte

Diskutovat (0)