Právní poradna BP:
Chystá se další bič na věřitele


21. 12. 2016  09:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo podporovat další úlevy a zmírnění podmínek pro dlužníky v insolvenci. ČTĚTE DÁLE

Právní poradna BP: Chystá se další bič na věřitele




Čtenář si ve svém dotazu stěžuje na ohrožení pohledávek drobných věřitelů, kteří doplácejí na velmi benevolentní pravidla, která v oblasti osobních bankrotů panují. Navíc se ministerstvo spravedlnosti rozhodlo tato pravidla pro dlužníky ještě více zmírnit. Doplatit na to mohou pouze věřitelé.

Stížnost čtenáře

Dobrý den, jako mnoho dalších čtenářů vašeho serveru jsem naletěl a pak doplatil na nedokonalost zákona. Půjčil jsem sto tisíc korun svému známému, vše na smlouvu a všechno bylo také v pořádku. Po několik prvních splátkách mi platit přestal. Věc jsem dal k soudu, ale než se věc vyřešila, podal na sebe ten vykuk, který měl dluhy kam se podíval osobní bankrot. Mě samozřejmě nedal nic vědět a nedal mi vědět ani soud, což považuji za vrchol proradnosti státu. Nejsou líní vám poslat z úřadu kdejaký blábol, ale když jde skutečně o něco důležitého, tak vás nechají jako odpovědného občana připravit o všechny prostředky na úkor podvodníka. Nepřihlásil jsme svojí pohledávku protože jsem o tom prostě nevěděl. Dá se s tím ještě něco dělat?

Odpověď právníka:

Ano, máte pravdu, že insolvence tak jak jsou nyní nastaveny a jak se plánuje další zmírnění podmínek pro insolvence jsou skutečně pro věřitele diskriminující. Nejedná se o velké věřitele typu bank, nebo splátkových společností. Ty s úpravou takový problém nemají. Jde spíše o drobné věřitele a staré lidi, kteří nemají přístup k internetu. Na tyto lidi se přesunuje obrovské a nerovné břemeno oproti tomu, v jaké odpovědnosti se nachází dlužník. Dlužník poruší svou povinnost a neplatí, a pro věřitele to znamená obrovský nápor povinností, které často ani reálně nemohou splňovat. Není možné někomu zrušit práva k majetkové hodnotě i v podobě pohledávky jen proto, že ji nepřihlásí na základě nějaké náhodné informace, která se bez dalšího vyvěsí na internetu. Nejsme přímo proti změkčení podmínek insolvencí. Ale chtěli bychom zlepšit práva drobných věřitelů. Ve Vašem případě už se toho také moc dělat nedá. Tím, že jste pohledávku do insolvence nepřihlásil, jste podle platné úpravy ztratil možnost tuto pohledávku vymoci a v podstatě jste byl připraven o své prostředky. Nyní však bude o celé věci rozhodovat Ústavní soud, tak uvidíme jak vše dopadne.

DALŠÍCH ZAJÍMAVÉ DOTAZY ČTENÁŘŮ A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Chystá se další bič na věřitele

Diskutovat (0)