Právní poradna BP:
Dar lze odvolat, ale není to jednoduché


15. 01. 2020  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář daroval svému synovi svůj dům. Ten se však vůči němu chová velmi špatně, odmítá mu pomoci, nejeví o něj zájem. Jaké má možnosti dosáhnout vrácení tohoto daru?

Právní poradna BP: Dar lze odvolat, ale není to jednoduché




Nový Občanský zákoník, který vstoupil v účinnost na začátku roku 2014 připouští možnost požadovat vrácení daru, i když v trochu odlišné podobě a formě. Nově je tak možné požadovat vrácení daru, nikoliv jen kvůli nemorálnímu chování obdarovaného vůči dárci, ale také z důvodu tísně a nedostatku dárce. Vychází se z toho, že obdarovaný by se měl v rozsahu získaného daru o dárce alespoň minimálně postarat v případě, kdy se tento dostane nezaviněně do sociálních potíží.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, daroval jsem svému synovi nedávno svůj dům. Syn byl úlisný a já mu uvěřil, že vše myslí upřímně. Jakmile jsem mu dům daroval, začal mě urážet, vyhazovat mě z domu. Když jsem onemocněl a nemohl jsem vstát z lůžka, tak ani neprojevil jakýkoliv zájem o mě nebo péči o mou osobu. Musela se o mě starat nakonec cizí paní. Syn mi dělá ze života peklo a myslí si, že má už vše jisté. Rozhodl jsem se mu tento názor ztížit a chtěl bych se nějak domoci vrácení daru, tedy domu, který jsem mu daroval. Ovšem nevím zatím, jak na to a co mám udělat. Ani nevím, na koho se obrátit. Přeci jen jsem takovou věc nikdy nedělal a doufám, že už ani nikdy dělat nebudu muset. Je nějaká možnost, jak se domoci vrácení daru od mého syna, který mě zklamal?

Odpověď právníka:

Dobrý den, ano možnosti tu určitě jsou. Ale nejedná se úplně o jednoduchou věc. Předně Vám doporučím, aby jste se obrátil na nějakého odborníka, adovkáta, který má již s podobnou věcí zkušenosti. Vrácení daru totiž není automatické a snadné. Jedná se o zásah do něčího, platně nabytého, vlastnického práva, a tudíž i soudní řízení v takové věci probíhá velmi pečlivě. 

Rozhodující přitom je, abyste měl k dispozici dostatek důkazů k tomu, abyste prokázal, bez jakýchkoliv pochyb, že se k Vám syn skutečně chová způsobem, který tu popisujete. Nikdy nepostačí pouze Vaše tvrzení, a to ani přesto, že se zakládá na pravdě. Vždy musíte své tvrzení prokázat i dalšími důkazy. Takovými důkazy jsou obvykle výpovědi svědků, kteří třeba slyšeli a mohou potvrdit, že se k Vám syn opakovaně choval daným způsobem. Další možností jsou jakékoliv písemné důkazy, tedy pokud Vám syn hrozil či vyhrožoval nebo Vás urážel i v sms zprávách, mailech, dopisech apod. Dalším důkazem může být i nějaký další objektivní důkaz, například doklady, které potvrdí, že syn neprojevil o Vás zájem v době nemoci a veškerou pomoc jste si, i přes písemnou výzvu synovi, musel zajišťovat sám. 

Rozhodující pro Váš úspěch ve věci je tedy co nejširší prokázání chování syna vůči Vám. Případný druhý důvod, pro vrácení daru či vyplácení příspěvku od syna, může být pouze Vaše těžká nezaviněná sociální situace. Tuto můžete prokázat například potvrením úřadu, který Vám vyplácí dávky - úřad práce, důchod, čssz apod.

Další zajímavé dotazy a odpovědi v naší právní poradně naleznete ZDE!



Právní poradna BP: Dar lze odvolat, ale není to jednoduché

Diskutovat (0)