Právní poradna BP - Darují vám rodiče nemovitost? Můžete se vypořádat se sourozencem


27. 04. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (4)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje na podmínky darování, kdy obdrží od svých rodičů jejich dům. Zda a jak se musí vypořádat se svým sourozencem, který dům nedostane. Jak se věc řeší? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Darují vám rodiče nemovitost? Můžete se vypořádat se sourozencem




Velmi často dochází k situacím, kdy jeden ze sourozenců obdrží od svých rodičů dům nebo byt a to například proto, že s nimi v tomto domě bydlí, pečuje o něj a do budoucna tam chce, na rozdíl od dalších sourozenců, žít. Ne vždy je však v pořádku ostatní sourozence pominout a zbavit je tak nároku na dědictví či nějaký dědický podíl. Proto rodiče dětí přistupují k řešení, kdy dům sice darují jednomu z dětí, ale s podmínkou, že obdarované dítě uhradí svému sourozenci příslušné finanční vypořádání.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, rodiče mi nabídli, že mi darují dům ve kterém bydlíme. Jsem mladší syn, brácha se už od nás odstěhoval. Brácha s tím souhlasí, ale chtěl by taky nějakou částku, když tady taky dlouho bydlel a na domě pomáhá. Rodiče si však nejsou jistí, jak to mají udělat, aby všechno bylo právně v pořádku. Aby mohlo dojít k darování na mě, ale taky aby měl brácha právo na nějakou částku. A kdo by mu jí měl zaplatit. Já nebo rodiče? Na požadovanou částku bychom si navíc museli půjčit peníze, takže asi v tom bude hrát roli i banka.

Odpověď právníka:

Dobrý den, darování nemovitosti, spolu s vypořádáním mezi sourozenci se už běžně používá. A dokonce na tento způsob myslí i banky, které poskytují hypoteční úvěry či jiné úvěry na financování vypořádání. Vše je však třeba vždy předem konzultovat s bankou a nechávat si schvalovat všechny dokumenty s touto věcí související. Rodiče tak darují jednomu z dětí darovací smlouvou nemovitosti. Spolu s podpisem darovací smlouvy je podepsána i dohoda o finančním vypořádání mezi sourozenci. Obdarovaný sourozenec tak vyplatí druhého sourozence z jeho podílu, na který by měl jinak nárok. Čáska se určí buď dohodou, nebo v případě nedohody posudkem znalce - tržním oceněním nemovitosti. Obdarovaný pak vyplatí sourozence buď ze svých vlatních finančních prostředků, nebo z prostředků hypotečního úvěru od banky, což je ale nutné v dohodě správně upravit. Tímto vypořádáním je pak v podstatě i vyřešené předem dědické řízení a děti pak už nemají důvod ani možnost k nějakým sporům týkajících se tohoto majetku.

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY A ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna BP - Darují vám rodiče nemovitost? Můžete se vypořádat se sourozencem

Pozemek
Dobrý den, mám dotaz, jak by to bylo v případě, že před 17 lety nám byla darován od rodičů pozemek, ...
Re: Daně
Dobrý den, také se přidávám k této otázce. Musí vyplacený sourozenec tuto částku nějak danit? Pokud ...
Daně
Dobrý den, jak by to při této situaci bylo se zdaněním? Protože aby darovací smlouva byla osvobozena...
Diskutovat (4)