Právní poradna BP:
Darujte byt nebo dům, a dále ho užívejte


18. 09. 2019  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda je možné při darování nemovitosti zajistit, aby mohl dárce i nadále nemovitost užívat a aby nemohlo dojít k jejímu prodeji či zatížení.

Právní poradna BP: Darujte byt nebo dům, a dále ho užívejte




Ano, možné to je. Spolu s darováním je možné v darovací smlouvě upravit také právo doživotního užívání pro dárce v dané nemovitosti či zákaz jejího zatížení či prodeje za doby života dárce. Dárce si tak nad darovanou nemovitostí zajistí kontrolu a obdarovanému nedá bianco šek aby si s nemovitostí následně dělal co bude chtít.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, moje babička by mi chtěla darovat byt, ale bojí se, že jakmile mi byt daruje, tak byt prodám a ona zůstane na ulici. Nebo si prý najdu partnera, který ucítí peníze a donutí mě byt prodat a jí vyhodí na ulici. Na druhou stanu zase babička nechce, aby v případě, že umře dostal část bytu její syn, který se k ní nechová dobře. Dá se to nějak řešit?

Odpověď právníka:

Určitě lze v podstatě řešit cokoliv. I tato věc má řešení, které by mohlo babičku uspokojit a jejím obavám samozřejmě rozumím. Navrhněte babičce ať Vám daruje byt s tím, že jí současně bude zřízeno právo doživotního užívání tohoto bytu a to bezplatně. Toto právo se dokonce zapisuje do katastru nemovitostí. Babička tak získá jistotu, že bude moci byt užívat do konce života a její právo na užívání bytu bude dokonce silnější než nájem bytu. Bez jejího výslovného souhlasu ji pak nebude moci nikdo vystěhovat, ať už bude byt vlastnit kdokoliv. Aby měla babička jistotu, tak doporučuji navštívit advokáta, který Vám dokumenty v bezchybné kvalitě vypracuje.

Právní poradnu zajišťuje právní serveru www.ProfiPravnik.cz



Právní poradna BP: Darujte byt nebo dům, a dále ho užívejte

Diskutovat (0)