Právní poradna BP - I svoboda projevu má své meze


09. 09. 2015  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka si stěžuje na pomlouvání a osočování své osoby na stránkách bytové družstva. Má zástupce družstva právo v rámci svobody projevu pomlouvat svého člena? Jaká je hranice? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - I svoboda projevu má své meze




I svoboda projevu má své meze. Ano, můžeme hodnotit, můžeme se vyjadřovat k nejrůznějším problémům, můžeme diskutovat i s nějakou konkrétní osobou a to třeba i velmi tvrdě, neměli bychom však někoho pomlouvat, sprostě ho napadat, nebo o něm rozšiřovat nepravdivé, nebo neověřené informace. Jaké zkušenosti má naše čtenářka se svým družstvem?

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, jsem členkou bytového družstva v Praze. Momentálně bojujeme s vedením, protože to se nás snaží uvrtat do úvěru na rekonstrukci, s čímž my nesouhlasíme a nesouhlasíme ani s jednorázovým příspěvkem na pokrytí nákladů oprav, které hodlá představenstvo družstva prosadit. Protož jsem nepohodlná, snaží se mě paní z vedení družstva očerňovat a to pravidelně a opakovaně na webu bytového družstva. Jmenovitě se tak všichni družstevníci i veřejnost dovědí, že já a mé příjmení bráním družstvu, aby mohlo provést nutnou opravu a rekonstrukci, že je mým zájmem, aby na ostatní nájemce v domě celý dům spadl a zabil je, že pomlouvám členy vedení družstva po chodbách a chovám se jako furie a hanebnice, že o mně lidé tvrdí, že jsem podrazačka apod. Proč to musí oni psát na oficiální webové stránky družstva, kdy se jedná jen o nějaké fámy a že se něco údajně tvrdí? Mám právo požadovat vymazání těchto jmenovitých příspěvků, nebo s tím nemůžu nic dělat, protože se jedná prostě o web družstva? Prosím poraďte.

Odpověď právníka:

Dobrý den, existuje sice svoboda projevu a slova, ale ta je také omezená. V tomto případě si dovolím hodnotit, že přístup družstva už je za hranou a členka vedení družstva si na oficiálních stránkách družstva vyřizuje své účty s jedním z družstevníků. To je velmi nepřijatelný postup. Družstvo tak diskriminuje a uráží jednoho ze svých členů. Přitom to dělá veřejně a je zcela prokazatelné, že se těchto útoků dopouští někdo z členů vedení družstva, tedy člověk, který má k těmto stránkám přístup. Rozhodně na nic nečekejte a zašlete družstvu na jeho sídlo dopis s výzvou, aby ukončili své protiprávní jednání spočívající v dehonestaci, pomlouvání a urážení Vaší osoby s tím, že pokud tak neučiní do tří dnů, zažalujete družstvo u příslušného soudu s tím, že právě po družstvu budete požadovat úhradu nákladů řízení a další odškodnění. 

Pokud je někdo za stránky odpovědný, tak zpozorní, protože v případě odsouzení družstva, bude muset tyto náklady družstvu sám uhradit, protože tyto vznikli v souvislosti s jeho jednáním.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - I svoboda projevu má své meze

Diskutovat (0)