Právní poradna BP - Máte nižší příjem než manžel? Řekněte si o výživné


16. 09. 2015  00:58     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se ve svém dotazu žádá o pomoc. Manžel jí odmítá přispívat na domácnost a děti. Ačkoliv manžel vydělává desetitisíce, žije jeho manželka na hranici chudoby. Jak věc řešit? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Máte nižší příjem než manžel? Řekněte si o výživné




Není přitom důvod, aby manželka musela žít v nouzi, když manžel vydělává výrazně více a částku využívá výlučně na své potřeby. Tím řešením, které také doporučuje právník naší čtenářce je výživné na manžela, případně také na děti. Nároku na výživné vůbec nebrání fakt, že manželství trvá, nebo že mají manželé společné bydliště. Důvodem k přiznání výživného je především fakt, že manžel nepřispívá na společnou domácnost a prostředky využívá z větší části pouze na svou potřebu. Platí, že životní úroveň manželů v době manželství má být stejná.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, moc bych vás prosila o pomoc nebo radu. Jsem matka dvou dětí. Mám příjem z rodičovského příspěvku několik tisíc korun. Manžel vydělává jako manažer asi šedesát tisíc korun měsíčně. Vůbec nic mi ani dětem nedává. Vše hradím ze svého a pak s dětmi jíme vařené brambory. Ani na mé prosby manžel nereaguje a peníze si spoří nebo utrácí za výlety a dovolené s kamarády. Nejsem schopna ho přinutit, aby nám vůbec něco dal. Prý nemám žádná nárok z manžela cokoliv dostat, když jsme pořád manželé a máme trvalé bydliště v jednom domě, prý je všechno společné a je na každém jak si prostředky použije. Ani prý tedy nemůžu nijak dokázat, že nám manžel žádné peníze nedává, když on bude tvrdit opak a to on tvrdit určitě bude.

Odpověď právníka:

Dobrý den, určitě nedejte na to, co se kde povídá, ale musíte se řídit skutečně svými právy, které Vám zákon dává. Ve Vaší situaci je tak nejpřirozenějším řešením požádat nejprve manžela, aby Vám hradil jako své manželce výživné a to i výživné na společné děti a pokud to neudělá dobrovolně, tak podat žalobu na úhradu výživného na manželku a na děti. Zákon přitom říká, že jako manželé máte nárok na stejnou životní úroveň, na níž se mají podílet i Vaše děti. Budete argumentovat tím, že manžel prokazatelně vydělává násobek toho co Vy. Tento příjem přitom nepoužívá na výdaje společné domácnosti a veškeré výdaje a péče o děti je tak pouze na Vás. Nemyslím si, že by bylo tak těžké prokázat, že manžel nic neplatí. Stačí, když předložíte soudu výpisy svého účtu, zaplacené složenky apod., z nichž bude jasné, že jste je hradila Vy. Navíc soud zjistí přesně, jak manžel se svým platem nakládal z jeho účtu. Výše výživného je pak na stanovení soudu. Jelikož však máte nárok na stejnou životní jako manžel, pak byste měli mít oba stejně velkou část finančních prostředků. Zjednodušeně řečeno se tak sečtou příjmy Vaše, příjmy manžela a rozdělí se napůl. Navíc ještě můžete požádat o výživné na své děti, které příjem opět mohou mírně zvýšit. Rozhodně s podáním na nic nečekejte a žalobu podejte.

PRÁVNÍ PORADNU ZAJIŠŤUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

  logo



Právní poradna BP - Máte nižší příjem než manžel? Řekněte si o výživné

Diskutovat (0)