Právní poradna BP:
Nástup do důchodu neznamená zánik pracovního poměru


17. 10. 2018  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Nástup do starobního důchodu neznamená automaticky zánik pracovního poměru. Starobní důchodce může pokračovat bez omezení ve svém zaměstnání a současně pobírat starobní důchod.

Právní poradna BP: Nástup do důchodu neznamená zánik pracovního poměru




To neplatí pouze v případě předčasných odchodů do důchodu, kde není možné současně vykonávat pracovní poměr a pobírat předčasný starobní důchod. Je tak zcela na výběru důchodce, zda bude chtít pokračovat ve svém zaměstnání a nebo odejde do starobního důchodu a v práci skončí. Zaměstnavatel může dát důchodci výpověď s odůvodněním dle zákoníku práce stejně jako kterémukoliv jinému zaměstnanci.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, pracuji jako účetní ve firmě. Od ledna mám nastoupit do invalidního důchodu a zaměstnavatel mi sdělil, že budu muset v zaměstnání skončit. Je tomu skutečně tak, že od ledna už budu muset ukončit své zaměstnání a odejít do starobního důchodu? Prý totiž počítají po mně s někým novým a mladším. Já bych přitom ve své práci dále pokračovala i při důchodu. Může mi zaměstnavatel dát výpověď, nebo moje zaměstnání končí automaticky tím, že nastoupím do důchodu, jak tvrdí zaměstnavatel?

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den,

děkuji za položení Vašeho dotazu. Odpověď je jednoduchá. I po vstupu do řádného starobního důchodu máte právo vykonávat své zaměstnání ve stejném rozsahu jako dosud. Nástup do důchodu (nikoliv předčasného) není důvodem pro výpověď ze strany zaměstnavatele. Pokud by Vám zaměstnavatel chtěl výpověď dát, musel by mít k tomu důvody dle zákoníku práce, například nadbytečnost. Nicméně v takovém případě by Vám musel zaměstnavatel vyplatit příslušné odstupné a dodržet standardní dvouměsíční výpovědní lhůtu. 
Pro jistotu ale doporučuji písemně zaměstnavateli oznámit, že hodláte ve svém zaměstnání i po nástupu do důchodu pokračovat.
 



Právní poradna BP: Nástup do důchodu neznamená zánik pracovního poměru

Diskutovat (0)