Právní poradna BP - Neplatí vám nájemník? Nesmíte ho proti jeho vůli vystěhovat


23. 09. 2015  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje na to, jak má řešit situaci, kdy má nájemce neplatí nájemné ani zálohy za služby. Zvyšuje se mu tak každý měsíc ztráta, kterou s pobytem nájemníka vzniká. Může tohoto nájemníka svépomocí vystěhovat ze svého bytu? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Neplatí vám nájemník? Nesmíte ho proti jeho vůli vystěhovat




Objevují se různé mýty o možnosti pronajímatele vystěhovat nájemce ve chvíli, kdy tento neplatí, anebo byt poškozuje. Tyto mýty však nemají nic společného s realitou. Mnoho lidí také tyto pověsti přivedly do velkých problémů. I pro vystěhování nájemníka je třeba využít právní a zákonné cesty, nikoliv svépomoc ničím nepodloženou. V krajním případě se totiž může pronajímatel stát pachatelem trestného činu.

Dotaz čtenáře:

Hezký den, pronajímám byt. Nájemce z počátku platil, ale po půl roce přestal platit úplně. Neplatí ani nájem, ani zálohy na služby spojené s bydlením, které já přitom platit musím a on si je vesele a zdarma užívá. Nájemce už ani nekomunikuje, byt neotvírá a já nemůže dělat nic, než čekat až mi za tři měsíce nezaplatí nájem a teprve pak mu můžu dát výpověď. Slyšel jsem o možnosti, že mohu nájemce, který mi neplatí vystěhovat za přítomnosti dvou svědků, pokud přitom sepíšeme jeho majetek a ten někde uskladníme a zabezpečíme. Je to skutečně možné takto postupovat? Přijde mi to jako nejrychlejší a nejlepší řešení v této situaci, kdy jsem jinak úplně bezmocný, a nájemce se mi chechtá za dveřmi mého bytu.

Odpověď právníka:

Dobrý den,

dával bych si pozor na podobné neověřené rady. Musíte vycházet z platných právních předpisů a také z toho, že bydlení je chráněná hodnota, stejně jako soukromí člověka. Jednostranné narušení práva nájemce může vést k Vašemu obvinění z trestného činu. Tím se problém přesune z nájemce na Vás, což jistě není žádná výhra. Naopak, pokud bude po podání výpovědi i nadále nájemce svévolně užívat byt, pak můžete Vy podat trestní oznámení vůči němu a to z nedovoleného užívání bytu. Současně můžete podat žalobu na vyklizení tohoto bytu a následně i na exekuční vyklizení. Je to sice cesta výrazně delší, ale je v souladu s právními předpisy a nehrozí Vám, že si vysloužíte nějaké obvinění či dokonce odsouzení za protiprávní jednání. Na tento zbrklý způsob totiž již mnoho pronajímatelů doplatilo.

PRÁVNÍ PORADNU ZAJIŠŤUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ WWW.PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna BP - Neplatí vám nájemník? Nesmíte ho proti jeho vůli vystěhovat

PČR oznámení odložila
Podal jsem na PČR trestní oznámení za neoprávněné užívání bytu nájemníka, který již nemá platnou náj...
Diskutovat (1)