Právní poradna BP - Nikdy nevybírejte cizí kartou. Co vám hrozí?


09. 03. 2016  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář ve svém dotazu popisuje následky, které mu vznikly z důvodu jeho důvěřivosti a naivity. Vyvarujte se podobné chyby a poučte se z životní zkušenosti tazatele. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Nikdy nevybírejte cizí kartou. Co vám hrozí?




 

Čtenář se ve svém dotazu podělil o svůj nepříjemný zážitek, který si do velké míry zapříčinil svou naivitou a neznalostí. Věc jde až do takového extrému, že mu hrozí odsouzení ze spáchání trestného činu. I případ našeho čtenáře ukazuje jak slabá je linka mezi nevědomostí či dobrým úmyslem a spácháním trestného činu. Stačí málo a odsouzen může být v podstatě kdokoliv. I na tomto místě upřímně a vřele radíme, vyhýbejte se jakýmkoliv rizikům či nejednoznačným situacím. 

 

Dotaz čtenáře:

 

Vážený pane doktore. Dostal jsem se vlastní blbostí do velmi špatné situace. Popíšu trošku celý příběh. Měl jsem velký konflikt se svým bývalým kamarádem. Přebral mi holku a došlo i na veřejný konflikt u nás v hospodě, kde jsme se pošťuchovali a řvali na sebe. Ta nenávist byla u obou opravdu dost velká. Všichni to viděli a to je také ten velký problém. Za týden se mi tento člověk, pro nějž nemám dnes žádné jméno, omlouval, pozval mě opět do hospody s tím, že mi půjčil kartu a jestli bych byl tak hodný a zaběhl do bankomatu naproti vybrat mu na útratu na zapití konce nepřátelství několik tisíc korun. On si prý potřebuje nutně zavolat. Byl sem blbej a naivní. Kartu jsem si vzal a skutečně do bankomatu zaběhl, úplně normálně jsem vybral po zadání kódu, který mi tento člověk normálně sdělil. Peníze jsem mu chtěl donést, ale on už v hospodě nebyl. Po deseti minutách mě zadržela hlídka policie s tím, že jsem odcizil osobě platební kartu a z ní jsem vybral prostředky v hodnotě více než pět tisíc korun. Byl jsem vztekem bez sebe. Okamžitě výslech, kde mi ale vůbec nikdo nevěřil. A dopadlo to sdělením obvinění z trestného činu krádeže. Oficiální příběh zní tak, že jsem se s tím člověkem před mnoha svědky v hospodě nepohodl a došlo ke strkanici, což je pravda. Následně jsem se po týdnu pomstil za tento incident tím, že jsem odcizil jeho platební kartu a ukradl několik tisíc korun, které jsem vybral z protějšího bankomatu. Bohužel, vše do sebe logicky a časově zapadá. A já nevidím jedinou možnost, než že budu odsouzen. Můžu ještě něco udělat?

 

Odpověď právníka:

 

Dobrý den, toto je typický příklad, který ukazuje, jak může být snadno nějaké jednání posouzeno jako trestný čin. Lidé s nižší inteligencí, nebo prostě důvěřiví lidé se přitom mohou velmi snadno stát obětí nastražené pasti. Stačí přitom jen velmi málo, což dokazuje i výše uvedený příklad. Čtenář může být rád, že se jedná skutečně jen o pár tisíc korun a pokud byl dosud netrestaný, tak mu za toto provinění vězení v žádném případě nehrozí. Pokud by se ale jednalo například o statisíce či miliony korun, vězení už by se nemusel čtenář vyhnout. Lidé s naivitou a důvěřivostí jsou snadno terčem různých podvodníků a často pak za ně nesou trestně-právní následky. Přitom záměrem práva trestního není a ani nemůže být trestat důvěřivce, kteří trestný čin spáchat nechtěli, nebyl to jejich záměr, ani nic neplánovali, prostě jen v důvěře poslechli někoho jiného. V tomto případě šlo navíc o fingovaný trestný čin za účelem pomsty. Jen těžko se přitom může pouze svým tvrzením náš čtenář účinně bránit ve chvíli, kdy je vše nastaveno proti němu. Byl shledán při výběru z bankomatu s cizí kartou, navíc s kartou člověka, se kterým se týden před tím dostal před mnoha svědky do velkého konfliktu. Peníze navíc ani nemohl dát vlastníkovi, protože ten ze smluveného místa zmizel a hned ohlásil krádež karty. Bohužel je vidět, že spravedlnost v našem pojetí není v žádném případě dokonalá a může být často i slepá. Je přitom jedno kolika lidem se takový osud přihodí, ale je to vždy selhání práva. Rozhodně doporučujeme čtenářům, aby nikdy nepoužívali cizích karet a to ani k placení, ani k výběru z bankomatů a to ani u příbuzných osob. Pokud bude chtít někdo - například z důvodu nemohoucnosti, abyste mu vybrali hotovost, nechte si od něj vždy podepsat plnou moc, ve které vás pověří výběrem konkrétní částky z jeho karty.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Nikdy nevybírejte cizí kartou. Co vám hrozí?

Diskutovat (0)