Právní poradna BP - Obchod s rozhodčími doložkami pořád funguje


17. 02. 2016  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Obchod s rozhodčími doložkami stále funguje. Stále mnoho sociálně slabých občanů je podváděno ze strany nejrůznějších splátkových společností a skrytě se tak stále používá lichva a nátlak. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Obchod s rozhodčími doložkami pořád funguje




Rozhodčí doložky už jsou u spotřebitelských smluv v podstatě zakázány. Pokud se podnikatel, tedy například splátková společnost obrací na své zákazníky či klienty, musí obsah jejich smluv odpovídat regulatorním nařízením, mezi nimiž není jen právo klienta od smlouvy do čtrnácti dnů odstoupit, ale také zákaz konkurenčních doložek.

Co je konkurenční doložka? Konkurenční doložka je nástroj, který umožnil díky málo nápadnému a viditelnému ustanovení ve smlouvě podnikateli obejít soud a nechat ve věci v případě sporů rozhodnout nějakého blízkého člověka, který samozřejmě vždy rozhodl ve prospěch podnikatele, tedy nejčastěji splátkové společnosti. Zcela tak bylo deformováno ze strany klienta právo na spravedlivý proces.

Používání rozhodčích doložek došlo až tak daleko, že se s ním spustil rozsáhlý obchod zahrnující splátkové společnosti a další podnikatele na straně jedné a "profesionálními" rozhodci, právníky a exekutory.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, po upozornění mého kamaráda jsem našel ve své smlouvě o půjčce, kterou jsem si vzal u splátkové společnosti, tzv. rozhodčí doložku, které jsem si dříve nevšiml. Kamarád mě na to upozornil s tím, že je to dost nebezpečné. Nyní jsem se společností ve sporu o výši poplatku, kterou na mě uplatňují, i když tento poplatek nemají ve svém ceníku a není ani ve smlouvě a nejedná se o poplatek za to, že bych se zpozdil s platbou, je to jakýsi administrativní poplatek a mám za to, že se mě snaží lidově řečeno oblafnout. Chtěl jsem věc řešit, ale řekli mi, že když nezaplatím, podají žalobu ke svému rozhodci a nemám prý šanci vůbec uspět. Jsem pěkně naštvaný, že mě na takové věci nikdo neupozornil. 

Odpověď právníka:

Dobrý den, ze strany společnosti, která Vám poskytla půjčku, se jedná o nelegální a protizákonné jednání. Pokuje je vše skutečně jak popisujete, neměla se vůbec rozhodčí doložka ve smlouvě o půjčce objevit. Rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách jsou už dávno zakázané. Zde se zřejmě snaží společnost využívat neznalosti svých klientů a zájemců o půjčky a nejrůznějšími poplatky a nesmyslnými platbami zvyšovat neoprávněně svůj zisk na úkor lidí, kteří se nemohou řádně bránit. Pokud společnost skutečně poplatek uplatní, a je z Vašeho pohledu skutečně neoprávněný, tak ho neplaťte. Dle mého názoru společnost k žalobě k rozhodci nepřistoupí, protože by se vystavila velkému riziku, kdy byste takovýto verdikt zpochybnil u nezávislého soudu a společnost by věc i s náklady řízení zcela prohrála. Splácejte prostě půjčku tak, jak máte, nic dalšího už neplaťte a nenechte se hrozbami společnosti zastrašit. 

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Obchod s rozhodčími doložkami pořád funguje

Diskutovat (0)