Právní poradna BP - obtěžuje vás soused nadměrným hlukem či pachem? Braňte se


16. 03. 2016  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář si stěžuje na chování bezohledného souseda, který narušuje užívání sousedních domů pachem a hlukem psů, které chová v klecích. Lze s tím něco dělat? ČTĚTE ZDE!

Právní poradna BP - obtěžuje vás soused nadměrným hlukem či pachem? Braňte se




Zásahy sousedů do bezvadných užívacích práv dalších sousedů je velmi častým problémem, který se neustále opakuje již od nepaměti. Je přitom logické, aby měl postižený soused možnost a právo narušování jeho práv zabránit. Nejčastěji se jedná o nadměrný hluk ze sousedova pozemku, nebo znečišťování pozemků souseda špatným septikem, nebo chov zvířat, který do velké míry znepříjemňuje a narušuje užívání sousedních pozemků a domu z důvodu pachů, hluku a znečištění.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, sousedka na vedlejším pozemku, který je v jejím vlastnictví chová v železných kotcích mnoho psů. Kotce jsou umístěny přímo u plotu na hranici našeho pozemku. Psi přitom hrozně hlučí, řinčí řetězy, miskami a štěkají a to i pozdě v noci. Navíc se z kotců, kde jsou psi dlouho zavření, line velmi nepříjemný zápach výkalů a nemytých psů. Vůbec tak nemůžeme užívat svůj pozemek, kde si mají hrát i naše děti, protože zápach a hluk je vskutku nesnesitelný. Navíc se obáváme proniknutí psů na náš pozemek, protože často utíkají i podhrabáním přímo z kotců. Majitelka pozemku a psů s námi vůbec nekomunikuje. Když jí chceme kontaktovat přímo, tak jen vyhrožuje a nadává, a tedy nemá žádný smysl s ní tyto věci osobně řešit. Můžeme tedy něco dělat? Nebo bude lepší pozemek a dům prodat, i když s takovou pověstí by to stejně nikdo nekoupil.

Odpověď právníka:

Dobrý den, ano určitě máte možnost se bránit a to soudní cestou. Můžete také vyhledat pomoc místního obecního či městského úřadu a požádat ho o spolupráci s řešením dané věci. Vhodné je také kontaktovat ostatní vlastníky pozemků, kteří se rovněž cítí poškozováni těmito emisemi do vašich vlastnických a užívacích práv. Velmi důležité je důkazně podchytit narušování Vašich vlastnických a užívacích práv. Tedy je třeba změřit nezávisle výši hluku a to i v nočních hodinách - ideálně znalcem, který také vypracuje příslušný posudek, dále je dobré zajistit dostatečné množství svědků, kteří potvrdí i přetrvávající a nadměrný zápach, kterým je postihován Váš pozemek a dům. Pořiďte si také fotografický či filmový materiál, kterým prokážete stav narušování práv ze strany sousedky. Následně je třeba vyzvat dopisem do vlastních rukou sousedku k zamezení narušování vašich práv. Pokud nebude narušování práv zastaveno, pak hodláte podat žalobu na zákaz imisí do Vašich vlastnických a užívacích práv, kdy budete požadovat i veškeré náklady řízení. Pokud ani tento dopis nepovede k nápravě, například odsunutí kotců na jiné místo, kde už nebudou obtěžovat sousedy ani Vás, podáte na sousedku žalobu, a budete požadovat, aby bylo nařízeno ukončení narušování. To už je ale věc, kterou doporučuji následně přímo konzultovat s odborníkem, aby vše proběhlo co nejlépe.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - obtěžuje vás soused nadměrným hlukem či pachem? Braňte se

Diskutovat (0)