Hyde park - Osobní bankroty se stále zneužívají


07. 04. 2015  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář půjčil své známé poměrně vysokou částku, kterou mu měla splácet poměrně dlouhou dobu. Známá se mu odměnila tím, že ho o peníze pomoci osobního bankrotu připravila. Jak se to stalo?

Hyde park - Osobní bankroty se stále zneužívají




S osobními bankroty svých dlužníků mají věřitelé problém dlouhodobě. Zákon je nastaven tak, že věřitel se má snažit a hlídat si svého dlužníka jinak má smůlu. Jednoho dne, aniž cokoliv tušíte se totiž jméno dlužníka může objevit kdesi, nevíte kde, je to někde na nějakých internetových stránkách a na nějaké tabuli u soudu. Je jasné, že zejména starší věřitelé, kteří nemají dostatečné zkušenosti, ani možnosti sledovat tyto věci, přijdou z důvodu špatně nastaveného zákona o peníze. O peníze tak přijdete zcela legálně na základě zákona, zatímco dlužník se vám může jen smát.

Komentář Jana Kotase:

Dobrý den, po velkých prosbách a nářcích jsem půjčil své známé sto padesát tisíc. Nepůjčili jí totiž v bance a ona nutně potřebovala pokrýt jednorázový výdaj. Dokonce jsem souhlasil aby mi to splácela několik let a byl jsem spokojený, protože jsem měl i podepsanou smlouvu a to pro mě byla záruka. Jen během několika měsíců mi známá přestala platit a přestala komunikovat. Rozhodl jsem se tedy soudně uplatnit dluh a stále jsem byl jak se říká v pohodě. Jaké bylo mé překvapení, kdy mi od soudu dorazila informace, že žaloba v zásadě nemá smysl, protože dlužník vyhlásil osobní bankrot a doba pro uplatnění pohledávek už je dávno pryč. Tedy jak se říká mám prý smůlu. Měl jsem si hlídat vývěsní desku soudu a nemá internetové stránky, kde se toto zveřejňuje. Je tohle v našem státě normální? Máte smlouvu, je prokazatelné, že Vám někdo dluží a tím, že prostě nevíte že dlužník si nabírá dluhy aby pak vyhlásil bankrot, a většiny dluhů se tak zbavil, a přesto o všechny peníze přijdete? Přitom dlužník uvádí na přihlášce všechny své věřitele včetně adres, není problém je tak třeba i jen mailem upozornit, že něco takového začalo. Byla by to úplně minimální administrativa. 

Takhle mě oloupili za bílého dne a já s tím údajně ani nemůžu nic dělat. Jakej je rozdíl, když vás někdo o takové peníze okrade na ulici, a nebo je okrade za pomoci státu. Žádný. Akorát v jednom případě je to trestný čin a v druhém povolená věc, ač se jedná o úplně stejnou lumpárnu.

Stanovisko redakce:

Dobrý den, máte zcela pravdu a s Vaším názorem se jako redakce zcela ztotožňujeme. Zákon je nastaven velmi špatně a zcela upřednostňuje zájmy někoho, kdo způsobil základní problém, tedy se předlužil na úkor toho, kdo mu třeba chtěl i pomoci ale v důsledku zcela nesmyslně nastaveného procesu zatajení o peníze prostě přijde. 

Mělo by se sledovat kolik pohledávek zůstane z důvodu tajení ze strany státních orgánů propadnuto a kolika věřitelů se to týká. Je přitom jasné, že poškození nebývají velcí a silní věřitelé, kteří si platí právníky a systémy, které je na insolvenci dlužníka upozorní, ale poškozeni jsou lidé právě jako vy, kteří si tento luxus dovolit nemohou. Řešením je tak jednoznačně novelizace zákona.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ NÁZORY V NAŠEM HYDE PARKU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Osobní bankroty se stále zneužívají

Neznalost zákona neomlouvá
Pokud půjčuji peníze musím především znát všechny rizika s tímto spojené. Osobní bankrot je velice ...
Diskutovat (1)