Právní poradna BP:
Ověření podpisu na plné moci být za určitých podmínek musí


27. 06. 2018  00:08     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Ověření podpisu na plné moci či jiných dokumentech je často středem sporů. Ověření podpisu je v každém případě vhodné a v mnoha případech dokonce nutné.

Právní poradna BP: Ověření podpisu na plné moci být za určitých podmínek musí




Připoňme si na úvod, proč se ověření podpisů vlastně realizuje. Je to proto, že příjemce plné moci, tedy ten vůči kterému se plnou mocí prokazujeme neví, zda se podepsal zkutečný zmocnitel a zda se jedná o jeho podpis. V případě ověření podpisu pak toto riziko do velké míry odpadá.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, šli jsme na shromáždění vlastníků našeho družstva a chtěli jsme se zúčastnit a hlasovat přesně podle pozvánky, dokonce jsme si vzali i program schůze. Naše sousedka nám dala plnou moc abychom hlasovali za ní. Při příchodu na schůzi nám pan předseda z družstva oznámil, že plná moc neplatí, protože si sousedka neověřila na ní podpis. My jsme ale tvrdili a někde jsme to i četli, že zákon ani jiný předpis ověření podpisu nepožaduje, jako je to na jiných smlouvách, třeba na katastr. Přesto nám hlasovat za sousedku neumožnili. Jak to tedy je správně?

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den, máte pravdu, že občanský zákoník, ani jiný právní předpis v tomto případě nestanoví přímo povinnost ověření podpisu na plné moc určené k zastupování při hlasování na těchto shromážděních. Nicméně samotné společenství či jiná organizace si může do stanov či usnesením zakomponovat podmínku, že plné moci ověřené být mají. Pokud to takto organizace požaduje, je třeba vyhovět a tuto podmínku splnit. Stejně jako jakákoliv jiná právnická osoba má i společenství vlastníků právo upravit si podmínky pro výkon hlasování, a také pravidla pro toto hlasování, která nesmí být v rozporu se zákonem, ale pokud jsou se zákonem v souladu, mají právo si o věcech sami rozhodovat. Ještě musím doplnit, že i z logického hlediska je ověření podpisu na plné moci mnohem vhodnější, protože prokazuje beze sporu, že zmocnitel plnou moc skutečně podepsal.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE! 



Právní poradna BP: Ověření podpisu na plné moci být za určitých podmínek musí

ověření podpisu na plné moci
Ověření podpisu u plné moci mi připadá v pořádku, jinak by mě mohl podepsat kdokoliv. Jsem podepsala...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více