Právní poradna BP:
Platba hypotéky má vliv na výši výživného


09. 07. 2014  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Úvěry obecně nemají vliv na výši výživného. To je obecně známý fakt. Rodiče by tak využívali svých dluhů k tomu, aby nemuseli platit výživné svým dětem. Každému by se tak vyplatilo vzít si úvěr než platit výživné. To však neplatí obecně o hypotečních úvěrech.

Právní poradna BP: Platba hypotéky má vliv na výši výživného




Hypoteční úvěr, pokud je přiměřeně vysoký musí být zohledněn při vypočítávání výživného. Jedná se o úhradu práva povinného, který má právo na bydlení a to v přiměřené výši na trhu a místě obvyklém. Pokud soud prvního stupně k hypotéce nepřihlédne a to bez dostatečného zdůvodnění, neváhejte se odvolat.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, matka mého dítěte po mě požaduje poměrně vysoké výživné. Má prý na to nárok a soud jí to určitě schválí. Mám sice poměrně vysoký příjem, ale také platím poměrně vysokou hypotéku za byt. Všichni mi tvrdí, že hypotéka nemá na výšku výživného žádný vliv a že to soud nezajímá jako jiné úvěry. Je to prej můj problém a byt prý můžu prodat, když nemám na výživné. Jakákoliv jiná možnost jak si zajistit bydlení mě přitom vyjde více, než když platím hypotéku a kvůli placení výživného přece nepůjdu na ubytovnu. Kde bych pak realizoval i styk se synem? V azyláku?

Odpověď právníka:

Ano, máte pravdu, že úvěry nemají na výši výživného vliv. A je to tak správně. Pokud by to neplatilo, byly by úvěry zneužívány k tomu, aby si rodiče snižovali výši výživného. Pokud jde o hypoteční úvěr, je situace jiná. Předně je třeba prokázat, že výše hypotéky a tedy jejích splátek není přemrštěná a tedy zjevně nepřiměřená poměrům na trhu. Pokud prokážete že splátky hypotéky jsou stejné, nebo nižší než výše nájmu v dané lokalitě za přiměřeně velký byt, pak se jedná o platbu, která Vám zajišťuje bydlení a to za podmínek běžných na trhu a tudíž se jedná o oprávněný a nutný výdaj. Při výpočtu výživného tak musí soud brát na vědomí, že po úhradě výživného Vám na hypotéku, stejně jako na jiný výdaj, který by jste musel vynaložit na zajištění bydlení, zbude dostatek prostředků, stejně jako na jídlo, elektřinu či dojíždění do práce.

Argument toho, že můžete byt prodat a hradit raději výživné za splění výše uvedených podmínek neplatí. Pokud by jste byl prodal, musel by jste si stejně hradit například nájemné v jiném bytě, které by bylo stejně tak vysoké či vyšší. Tudíž výživné musí respektovat a reflektovat výši oprávněných výdajů, které musí povinnému i po úhradě výživného zůstat.

Další zajímavé dotazy a odpovědi z poradny naleznete ZDE!



Právní poradna BP: Platba hypotéky má vliv na výši výživného

Splácení hypotéky a výživné
Dobrý den, přítel má dvě eěti (4 a 2 roky),dotoho s bývalou přítelkyní společnou hypotéku,kerou vša...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15740652816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více