Právní poradna BP:
Podmínky pro výkon exekucí se mají změnit


11. 02. 2015  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka si stěžuje na postup exekutora, který jí z důvodu exekucí manžela zablokoval nejen účet, ale její příjem ze zaměstnání. Má na to exekutor právo?

Právní poradna BP: Podmínky pro výkon exekucí se mají změnit




Právo na tento postup vůči manželovi dlužníka zatím exekutor má, ale nemělo by tomu tak být dlouho. Již je připravena novela exekučního řádu, která má výrazně snížit rozsah pravomocí exekutorů ve vztahu k manželům dlužníků. Nemělo by tak už být možné sáhnout na příjem druhého manžela, nebo na prostředky na jeho bankovním účtu. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, můj manžel s nímž ale už přes rok nežiju a nestýkáme se, udělal statisícové dluhy. O těchto dluzích jsem nic nevěděla, ani za to do domácnosti vůbec nic nepořídil. Protože dluhy nesplácí, dali ho na exekuci. Honí ho exekutor a nejen jeho, ale teď začal honit i mě. V práci sem se dozvěděla, že mám z ničeho nic exekuci na plat. Vyplácí mi tak jen nějaké minimum. Ale to mu nestačilo. Chtěla sem si vybrat z bankomatu a zjistila sem, že mi exekutor zablokoval i můj bankovní účet. Jak mám teď vůbec přežít a zaplatit nájem? Nemám přitom s manželem už v podstatě nic společného a budu dávat žádost na rozvod. Má exekutor na tenhled drastický postup vůči mě právo?

Odpověď právníka:

Dobrý den, bohužel v současné době na základě několik měsíců schválené legislativy má exekutor právo domáhat se úhrady dluhu dlužníka i z prostředků společného jmění manželů a tedy i druhého manžela. Přitom ani není důležité zda se  jedná o dluhy, které vznikly manželovi v době manželství, nebo už v době před uzavřením manželství. Exekutor může tak jako tak zablokovat Váš účet, stejně tak i srážet splátky z Vašeho platu. Tato úprava nicméně vyvolala velkou negativní odezvu. Připravuje se tak novela, která má uvedeným možnostem zabránit a omezit tak v tomto smyslu práva exekutorů vůči manželům dlužníků. Je velmi pravděpodobné, že novelizace projde. Není však zatím úplně jasné v jaké to bude podobě, protože i v průběhu schválování stále dochází ke změnám v dané úpravě. Výsledek bychom se tak mohli dozvědět někdy v první polovině tohoto roku. Do té doby zatím můžete využít standardních postupů obrany proti exekutorským zásahům, jako například návrh na částečné zastavení exekuce vůči Vám.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



Právní poradna BP: Podmínky pro výkon exekucí se mají změnit

Diskutovat (0)