Právní poradna BP - pozor na zákaz zcizení nemovitosti


09. 01. 2019  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, co znamená v zástavní smlouvě úprava zákazu zcizení nemovitosti.. Dosud totiž nebývalo obvyklé toto omezení ze strany bank. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - pozor na zákaz zcizení nemovitosti




Zákaz zcizení nemovitosti znamená, že po dobu platnosti tohoto omezení, resp. zátěže nemovitosti nesmíte jako dlužník banky tuto nemovitost převést na jinou osobu ani prodat. Ještě nedávno se přitom takovéto omezení nepoužívalo. Banky si sice upravují povinnost dlužníka oznámit bance zamýšlený převod nemovitosti, která je zatížena zástavou banky, nebo schválení převodu ze strany banky, ale vše bylo pouze na smluvním základě. Pokud se klient rozhodl nemovitost převést bez souhlasu banky, mohl to tak bez problémů udělat. Klient ovšem riskoval pokutu od banky. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci si koupit dům a potřebuji financovat velkou část kupní ceny hypotékou od banky. Všechno je vyřízeno a nyní jsem dostal na vědomí text zástavní smlouvy, kde se objevuje kromě zřízení zástavy banky i zákaz zcizení nemovitosti. Co to pro mě znamená? Neznamená to pro mě nějaká rizika? Například se bojím, že bych nemohl dům už nikdy prodat, což by bylo pro mě nepřijatelné. Člověk nikdy neví a mohou se objevit důvody, nebo nutnost, kdy budu muset dům prodat. Jaký je důvod proč by mi banka měla zakazovat prodej nemovitosti? Je to obvyklé?

Odpověď právníka:

Ano, dnes už je tento přístup bank poměrně obvyklý. Ještě nedávno však banky tento zákaz převodu nepoužívali a vše se upravovalo pouze smluvně, například pod sankcí pokuty. Banky tedy i dříve omezovali převod nemovitosti, na které mají zástavu, ale bylo to pouze formou nutnosti schválení převodu ze strany banky, nebo formou oznámení tohoto převodu. Pokud ale klient toto nerespektoval, nic mu nebránilo a nebrání, aby nemovitost převedl na jinou osobu i bez tohoto oznámení. Právě zákaz zcizení nemovitosti, které se přímo zapisuje do katastru nemovitostí, umožní bankám účinně bránit nechtěnému převodu zatížené nemovitosti bez výslovného schválení banky. Katastr totiž nemůže nemovitost bez výslovného prohlášení banky vůbec přepsat na jinou osobu, přesněji řečeno povolit takový vklad práva do katastru nemovitostí. Rozhodně se nemusíte bát, že byste nemohl nemovitost už nikdy převést na někoho jiného. Omezení se samozřejmě na nemovitost vztahuje po dobu platnosti zástavního práva, tedy do doby než hypotéku splatíte, nebo ji splatíte například z prodeje předmětné nemovitosti.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PRÁVNÍKA NALEZNETE ZDE!

Poradnu vede advokátní kancelář PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna BP - pozor na zákaz zcizení nemovitosti


banky nepoužívaly... shodu podmětu s přísudkem by právník znát z 5. třídy mohl...
georgekennethloaninvestment@gmail.com
Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potře...
Diskutovat (2)