Právní poradna BP:
Převod zastavené nemovitosti. Je platný?


03. 09. 2014  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA: Opět se nám vrací otázka, zda je převod zastavené nemovitosti platný či nikoliv. Čtenář vyjádřil ve svém dotazu obavu, zda převod nemovitosti zatížené zástavním právem, který je zakázán bankou bude platný nebo nikoliv.

Právní poradna BP: Převod zastavené nemovitosti. Je platný?




Opět můžeme konstatovat, že převod nemovitosti zatížené zástavním právem je platný a to bez ohledu na to, zda k danému kroku dala svolení banka či nikoliv. Druhou věcí je fakt, že ve vztahu k bance by měl její klient postupovat férově a tuto banku o zamýšleném převodu informovat, případně bance za souhlas s převodem něco nabídnout. Nabídkou může být možnost nového ručitele, využití nějakého produktu banky apod.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jsem vlastníkem nemovitosti, kterou jsem pořídil na hypotéku. Ve smlouvě s bankou přitom mám uvedeno, že mám zakázáno nemovitost převést na jinou osobu. Tedy převést nemovitost nemohu. Dostal jsem se však do situace, kdy nemohu nemovitost splácet a splácí za mně moje přítelkyně. Tato se bojí, že kdyby se mi něco stalo, tak ona nic nedostane, protože není dědicem a veškeré splátky, které za mně platí přijde. Nabízí se zde v podstatě jediné možné řešení, tedy abych přítelkyni již nyní převedl polovinu nemovitosti, aby bylo vše spravedlivé a přítelkyně měla alespoň nějakou jistotu, že o peníze, které vložila do nemovitosti nepřijde. Nejde přitom jen o splátky hypotéky, ale také o investice do mé nemovitosti, které bych sám zafinancovat nenohl. Všichni známí mě od tohoto kroku odrazují a říkaji, že převod nebude platný, když ho banka zakazuje. Kde je tedy pravda?

Odpověď právníka:

Vážený pane, pravdou je, že existence zástavního práva převodu nemovitosti či jejího podílu nijak nebrání. Zástavní právo se vztahuje k nemovisti a nikoliv ke konkrétní osobě, tudíž zástavní právo na nemovitosti zůstává, ať je vlastníkem kdokoliv. Z tohoto pohledu převod nijak nesnižuje zajištění banky formou tohoto zástavního práva. Převod nemovitosti či podílu u zastavené nemovitosti je tak platný.

Věc má ovšem další rovinu a tou je Váš smluvní vztah mezi bankou a Vámi. Banka Vám v textu smlouvy zakazuje nemovitost převést, resp. si vymiňuje, že převod můžete provést až po schválení převodu ze strany banky. Většinou je tato povinnost či omezení zajištěno nějakou smluvní pokutou, kterou by jste musel bance případně vyplatit. Tedy je nutné najít určitou vhodnou cestu mezi těmito mantinely. 

Doporučil bych požádat banku o souhlas s převodem podílu na nemovitosti, kde banku ujistíte, že převodem nebude nijak sníženo či poškozeno její zajištění při případném nesplácení úvěru a nutnost převodu je přitom vynucena životními a sociálními okolnostmi, které jste nemohl dříve ovlivnit. Také můžete uvést, že řádné a bezproblémové splácení hypotéky je právě ovlivněno nutností část nemovitosti převést. Můžete se také pokusit navrhnout přítelkyni jako nového ručitele hypotéky, což by byl pro banku dostatečný argument aby převod části nemovitosti povolila.

Další zajímavé dotazy a odpovědi v naší právní poradně naleznete ZDE!



Právní poradna BP: Převod zastavené nemovitosti. Je platný?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16411612944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více