Právní poradna BP:
Půjčili jste peníze? Kontrolujte dlužníka na internetu


31. 08. 2016  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Půjčili jste peníze třeba i svému známéme? Musíte si ho kontrolovat pravidelně na internetu. Proč? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Půjčili jste peníze? Kontrolujte dlužníka na internetu




Lidé si myslí, že při půjčování peněz je nejdůležitější mít uzavřenou dobrou a kvalitní smlouvu o půjčce. Ono tomu ale tak vůbec není. Ani smlouva o půjčce, byť sebelepší, vás neochrání před tím, když dlužník na sebe podá návrh na oddlužení a ten je mu schválený. Pokud totiž nepřihlásí věřitel zhruba do jednoho měsíce svou pohleduvku do řízení, přichází definitivně o možnost tuto pohledávku vymoci a v budoucnu ji uplatnit. V podstatě tak věřitel přichází o své prostředky, které dlužníkovi zapůjčil.

 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, půjčil jsem peníze svému kamarádovi, se kterými jsem uzavřel smlouvu u právníka. Měl jsem za to, že je všechno v pořádku ošetřeno, a že je tedy i moje půjčka a moje peníze dobře ochráněné. Ale asi jsem se zmýlil. Nevím jestli byla nějaká chyba ve smlouvě, nebo jsem měl prostě smůlu, ale o peníze jsem bohužel přišel. A přišel sem na to úplně náhodou. Už dlouhou dobu mi ten bývalý, vykutálený kamarád peníze neplatil. Vymlouval se na nejrůznější důvody, až se přestal vymlouvat úplně a úplně také se mnou přestal komunikovat. Když jsem ho jednou náhodou potkal na ulici, tak se mi začal do očí, úplně jako drze smát. Přišlo mi to úplně nenormální a rozhodl jsem, že proti němu přitvrdím a podám na něj žalobu a exekuci. Když jsem se o věc začal zajímat dozvěděl jsem se, že podal tenhle chlapík návrh na oddlužení, nebo insolvenci nebo co to je, a že jsem měl svojí pohledávku přihlásit do řízení, a to sem samozřejmě neudělal, protože jsem to ani nevěděl. Jakákoliv obrana je prý zbytečné, že nemám šanci své peníze vymoci, snad jen až po konci oddlužení by to nějak šlo. Nevím. Můžete mi prosím poradit?

 

Odpověď právníka:

Dobrý den, ano platí zde situace, kdy věřitel se musí starat a být mnohem aktivnější než věřitel. Pokud tedy někomu půjčíte peníze, nejde vůbec o kvalitu či úplnost smlouvy. Ta určitě na vině nebude. Problémem je právní řád, který zvýhodňuje dlužníky a to přímo na úkor věřitelů. A zejména těch věřitelů nejmenších a nejméně zkušených. V praxi tak o svoje pohledávky přicházejí hlavně staří lidé, nebo lidé nemocní, kteří nemají možnost připojení na internet,nebo prostě neví o tom, že by si měli svého dlužníka pravidelně hlídat. Ale je to nezbytné. Pokud tedy půjčujete peníze, dělejte to už s tím vědomím, že Vám tím vznikají povinnosti a na předem připravené internetové stránce si každý měsíc zadávejte jméno dlužníka do vyhledávače, i s vědomím jeho data narození, zda na sebe tento dlužník nevyhlásil insolvenci. V opačném případě promeškáte lhůtu pro přihlášení pohledávky a její vymáhání se Vám znemožní, nebo výrazně zkomplikuje.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Půjčili jste peníze? Kontrolujte dlužníka na internetu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16220074144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více