Právní poradna BP - Půjčit bez smlouvy je risk, který se často nevyplácí


21. 10. 2015  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář půjčil své sestřenici poměrně velkou částku peněz a nenechal si podepsat žádné potvrzení ani smlouvu. Sestřenice přestala platit. Jak věc řešit? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Půjčit bez smlouvy je risk, který se často nevyplácí




Půjčování peněz bez podpisu dlužníka na potvrzení, uznání dluhu či na smlouvu je velký risk. Je přitom jedno zda půjčujete cizímu člověku, nebo příbuznému. Právě nesplácená půjčka je důvodem rozpadu vztahů mezi příbuznými. Dlužník přitom už při zapůjčení ví, že když nemusí nic podepsat, není nucen půjčku vůbec splácet. Není totiž možné prokázat, že půjčka poskytnuta skutečně byla a to mnoho dlužníků zneužívá.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám takový problém. Půjčil jsem svojí sestřenici, která se dostala do velkých problémů a prosila celou rodinu, aby jí někdo pomohl. Protože nikdo neměl nebo nechtěl, půjčil jsem sestřenici já. Jednalo se o dvě stě tisíc korun. Uvažoval jsem o nějaké smlouvě nebo potvrzení, ale přišlo mi to nakonec takové trapné, že bych Elišce nevěřil. Bylo to domluvené tak, že mi bude pravidelně platit pět tisíc korun a až bude mít, tak to doplatí případně celé najednou. Po třech splátkách se ale sestřenice odmlčela. Přestala se mnou mluvit a psát. Jako by se do země propadla. Přitom podle ostatních příbuzných bydlí normálně tam, kde byla a nemá se nějak zvlášť špatně. Jel jsem jí i navštívit, ale neotevřela. Samozřejmě mi už od té doby nic nezaplatila. Je mi to sice blbý, ale budu muset věc začít nějak řešit. Můžu tedy sestřenici zažalovat? A jaké mám případně šance, že se ke svým penězům někdy dostanu?

Odpověď právníka:

Dobrý den, bohužel budete mít asi velmi těžkou situaci a asi ani neunesete důkazní břemeno. Pokud totiž sestřenice popře, že od Vás dostala nějakou půjčku, tak to nemáte jak dokázat právě protože chybí smlouva či potvrzení o převzetí peněz. Pokud jste ale peníze posílal sestřenici převodem na její účet, o čemž se ale nezmiňujete, tak můžete žádat vrácení částky z důvodu bezdůvodného obohacení na její straně. Tam už postačí, že sestřenice obdržela částku bez právního důvodu. Ona sama pak nemůže tvrdit, že tu byl důvod půjčky, protože by přiznala, že si skutečně peníze zapůjčila. Pokud však došlo k předání pouze mezi vámi dvěma a nebyl u toho ani žádný svědek, tak to znamená jako byste peníze sestřenici daroval. Ona pokud bude trvat na tom, že od Vás nikdy žádné peníze nepřijala, tak skutečně není možnost jak toto dokázat. Proto musíme apelovat i na budoucí věřitele, vždy si nechte podepsat při půjčení, třeba i nízké částky potvrzení, nebo smlouvu o půjčce. Jedná se o půl hodiny práce, ale výrazně větší jistota stojí zato. V opačném případě se poskytnutím peněz stáváte rukojmím dlužníka, zda bude nebo nebude vám chtít dlužnou částku vrátit.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Půjčit bez smlouvy je risk, který se často nevyplácí

Doplacení dluhu za zdravotní a soc. poj.
Dobrý den, před 7 lety jsem za otce doplatil dluh 175 000 Kč na zdravotním a sociálním pojištění (pl...
Diskutovat (1)