Právní poradna BP:
Ruší vás sousedi? Lze se bránit?


04. 12. 2019  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda se může nějak bránit proti intenzivnímu hluku od sousedů. Jedná se o vlastnické bydlení. Lze se nějak bránit? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Ruší vás sousedi? Lze se bránit?




Ochrana vlastnictví je v České republice velmi široká a důsledná. I z toho je zřejmé, že pokud si někdo ve svém bytě něco dělá, byť by tím rušil i druhé, lze se jen velmi těžko proti takovému jednání a narušování bránit. Nikdo totiž nemůže vstupovat proti vůli vlastníka do jeho bytu, kontrolovat, kdo hluk a jiné narušování dělá a lze také jen velmi těžko tyto skutečnosti dokazovat. 


Dotaz čtenáře:

Jsem vlastníkem bytu 2+1 a bydlím tu už dvacet let. Nedávno se odstěhoval soused ze sousedního bytu a nastěhovali se tam nějací podivní lidé. Převážnou část noci hlučí, pouštějí nahlas rádio, křičí a něco slaví. Jednou jsem na ně byla zaklepat, ale vyhodili mě, že se o ně nemá starat. Mám teď strach něco podnikat, ale když nemůžu spát, nemohu to nechat jen tak. Zhoršuje se mi pak můj zdravotní stav a začínají si stěžovat i další sousedi v okolí. Když jsem je ale požádala, abychom věc řešili společně, už se mi neozvali, protože se prý bojí a stejně to prý k ničemu nebude, že s tím nemůžeme nic dělat. Nevím teď, jestli má cenu to nějak řešit, nebo se na to mám vykašlat a jít do domova důchodců.

Odpověď právníka:

Dobrý den, vlastnické právo je v naší zemi mimořádně silně chráněné. A to bohužel i na úkor jiných práv. Pokud se chcete proti soustavnému a opakovanému narušování nočního klidu bránit, je to možné, ale dosti náročné. Předně je problém s dokazováním těchto skutečností. Měřit nějaké hlukové limity v nočních hodinách, a to opakovaně, je dosti náročné a někdy dokonce nemožné. Svědecké výpovědi také nemusí být úplně stoprocentní, a navíc bývá jen malá ochota chodit k soudu nebo přestupkové komisi svědčit. Lidé věci rádi řeší slovně, když o nic nejde. Když ale mají udělat nějaký konkrétní krok, tak se bojí, nechce se jim, najednou je to zbytečné apod. Zkuste také požádat v této souvislosti o pomoc či podporu společenství vlastníků, aby Vám s řešením pomohli. Společenství může oslovit vlastníka, i sousedy, může vyzvat souseda k ukončení této činnosti a pohrozit dalšími právními kroky. Těmito kroky může být oznámení o páchání přestupku nebo v tom dalším případě i žaloba. Určitě pak máte větší šance u těchto řízení, když máte podporu společenství vlastníků jako takového. Jak argumentovat v případném oznámení o přestupku nebo žalobě už záleží na konkrétních zjištěních a dalších důkazech, ale to by bylo na celý článek.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY NAŠICH ČTENÁŘŮ A ODPOVĚDI PRÁVNÍKA NALEZNETE ZDE!

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ NEJVĚTŠÍ PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

 



Právní poradna BP: Ruší vás sousedi? Lze se bránit?

Diskutovat (0)