Právní poradna BP:
Vady nemovitosti zjistíte přes internet


27. 11. 2019  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se ptá, jak může zjistit právní vady na domě, který chce zakoupit. Je to překvapivě jednoduché. Zjistit to může přes internet. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Vady nemovitosti zjistíte přes internet




Ke kontrole stavu nemovitosti a případných právních vad či zatížení slouží stránky katastrálního úřadu, kde lze najít výpis každé nemovitosti v České republice. Tímto způsobem lze zjistit především zátěže, které se zapisují do evidence katastru nemovitostí. Některé zátěže, jako například nájemní právo apod. z evidence katastru nemovitostí nezjistíte. I přesto je výpis z katastru nemovitostí nejlepším zdrojem informací o právním stavu nemovitosti.


Dotaz čtenářky:

Dobrý den, s manželem chceme koupit dům s pozemkem. Dostali jsme smlouvu k podepsání a tam se uvádí, že je nám znám stav nemovitosti a že s jejím stavem souhlasíme. My ale o nemovitosti nic nevíme. Jen to, co nám řekl makléř a ten je kamarád prodávající. Nejsme si tedy těmi informacemi ve smlouvě úplně jisti. Je nějaký způsob, jak skutečně si ověřit, jestli námi kupovaná nemovitost nemá nějaké závady, třeba že tam má někdo nějaké právo, o kterém my nevíme a které by nám třeba mohl prodávající s makléřem zamlčet? Víme, že existuje nějaký katastr, ale ten je poměrně daleko a nyní ani nemáme možnost na něj dojet, navíc ani nevíme, jak si to vyřídit. Jsme už v důchodovém věku. Máme doma pouze počítač s internetem od vnuka. Dokážete nám prosím poradit, kde můžeme nejlépe a nejrychleji informace získat, abychom mohli být v klidu?

Odpověď právníka:

Dobrý den,

určitě Vám rádi poradíme. Pokud máte počítač s připojením k internetu, tak si můžete veškeré potřebné informace najít přímo na internetu. Katastr nemovitostí totiž zveřejňuje informace o nemovitostech přímo na svých stránkách, kde si je může každý vyhledat. Je to velmi jednoduché. Zadejte adresu www.cuzk.cz, následně v horní části zaškrtnete nahlížení do katastru nemovitostí. Pak kliknete, že budete hledat stavbu. Do formuláře zadáte nejprve město, pak část obce a číslo popisné budovy nebo případně číslo pozemku a vyhledat. Poté se Vám otevřou informace o dané nemovitosti z nichž zjistíte, zda je na nemovitosti vedeno zástavní právo, věcné břemeno nebo tam probíhá nějaké řízení, třeba už byla nemovitost prodána, a tak tam naleznete tzv. plombu. Tuto kontrolu doporučujeme v každém případě při každé koupi nemovitosti udělat, aby jste se vyhnuli případným problémům s danou nemovitostí.

Rozhodně také nedoporučujeme spoléhat se výhradně na informace od makléře či prodávajícího, protože jejich zájmem je prodat, nikoliv Vás pouze pravdivě a úplně informovat o skutečném stavu nemovitosti.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

PRÁVNÍ PORADNU PŘINÁŠÍ NEJVĚTŠÍ PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

 



Právní poradna BP: Vady nemovitosti zjistíte přes internet

Diskutovat (0)