Právní poradna BP:
Věcné břemeno můžete zrušit jen dohodou, nebo soudně


04. 11. 2015  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (4)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá jak může zrušit věcné břemeno užívání svému otci, který přitom nemovitost dlouhodobě neužívá a tato chátrá a ztrácí na hodnotě. Jaké jsou možnosti řešení? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Věcné břemeno můžete zrušit jen dohodou, nebo soudně




Věcné břemeno užívání nemovitosti, nebo výměnek jsou práva, která se zapisují do katastru nemovitostí a zajišťují tak oprávněnému, aby mohl nemovitost bez problémů a překážek užívat. Toto právo přitom platí vůči všem budoucím vlastníkům zatížené nemovitosti. Aby mohlo dojít ke zrušení tohoto práva, musí se jak povinný, tak oprávněný z tohoto břemene domluvit, nebo musí o zrušení věcného břemene - jinak také služebnosti, rozhodnout soud. Zrušit svévolně věcné břemeno, proti vůli oprávněného z tohoto břemene není totiž možné.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, můj otec měl zřízeno věcné břemeno užívání nemovitosti, kterou nyní vlastním já. S otcem se nestýkáme, ani nemáme žádné vztahy. Otec je nevrlý, nedá se s ním nijak vyjít. Jedná se o byt, který není z jeho strany vůbec užíván. Otec se tam nezdržuje a žije dlouhodobě u své přítelkyně. Byt tak chátrá a já nemám vůbec možnost ho jakkoliv opravovat nebo udržovat. Otec mi klíč dát nechce a vloupat se do bytu taky nemůžu, protože by mě obvinil, že se mu tam něco ztratilo a že ho vykradli. Chtěl bych otci věcné břemeno zrušit. Stejně byt neužívá a ten chátrá a to mi přidělává do budoucna velké škody. Otec ale nechce o zrušení břemene ani slyšet, tak bych to chtěl udělat nějak bez něj. Jak mu můžu zrušit věcné břemeno, aniž by s tím on souhlasil? Je nějaká osvědčená cesta jak toho dosáhnout?

Odpověď právníka:

Dobrý den, věcné břemeno zřejmě doživotního užívání Vašemu otci proti jeho vůli zrušit určitě nemůžete. Bylo by to v rozporu i s funkcí tohoto práva, které má zajistit nesporné užívání nemovitosti ze strany oprávněné osoby. Jsou tak jen dvě možné cesty jak dosáhnout zrušení věcného břemene Vašeho otce:

1) dohoda - musíte se na zrušení věcného břemene dohodnout a sepsat o tom bezvadnou smlouvu s návrhem na výmaz do katastru nemovitostí

2) soudní spor - musíte otce zažalovat a požadovat zrušení věcného břemene, které není ze strany otce reálně naplňováno. Otec tedy nemovitost nevyužívá, a tedy nenaplňuje smysl a účel věcného břemene.

V případě soudního řízení budete muset především Vy nesporně prokázat, že otec skutečně byt neužívá, což bude dosti těžké. Otec totiž vždy může tvrdit, že v bytě bydlí, spí tam, a to mu může teoreticky dosvědčit i jeho přítelkyně, či kterýkoliv známý. Vy můžete těžko bez pochybností prokázat, co se děje v bytě, ke kterému nemáte přístup a nemůžete tedy ani zkontrolovat, zda ho otec skutečně užívá či nikoliv. Ale to je jen můj prvotní pohled na věc.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE V NAŠI SEKCI VRBA ZDE!



Právní poradna BP: Věcné břemeno můžete zrušit jen dohodou, nebo soudně


Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak zrušit věcné břemeno chůze, když mi toto břemeno narušuje soukro...

Dobrý den, koupily jsme dům na kterém vážně věcné břemeno braní a čerpání vody z roku 1966, můžeme j...
Věcné břemeno příjezdové cesty
Dobrý den, mám dotaz, který se týká příjezdové cesty k naší nemovitosti. Soused nám zakazuje jez...
Věcné břemeno
Dobrý den, mám dotazktery se týká meho zdedeneho bytu, který vlastním z 1/3. Byt jsem zdědila před 7...
Diskutovat (4)