Právní poradna BP - Vyhráli jste soud? Všechny náklady na právníka nedostanete


29. 06. 2016  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Ani výtězství v soudním sporu vám nezajistí náhradu všech nákladů, které jste investovali za služby svého advokáta. Soud přiznává pouze tabulkové náklady z příslušného tarifu. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Vyhráli jste soud? Všechny náklady na právníka nedostanete




Pokud se se svým právníkem domluvíte na smluvní odměně, která může být vyšší než částka uvedená v příslušném advokátním tarifu, ponesete si náklady převyšující tarifní ceny ze svého. Mnoho klientů se domnívá, že druhá, poražená strana je povinna uhradit všechny náklady řízení, včetně těch, na kterých se klient s právníkem domluvil. To je ovšem mylný názor. Soud vždy přizná pouze náklady za úkony, které advokát vítězné strany v rámci řízení skutečně provedl a ocení je pouze cenou stanovenou tarifem. Skutečně vynaložená cena klienta na právní zastoupení soud vůbec nezajímá.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, vyhrál jsem soud, který se poměrně dlouho vlekl a na svého právníka, jsem vynaložil velké množství peněz, na nichž jsme se předem dohodli. S výší částky odměn jsem souhlasil proto, že je tento právník velmi dobrý a vyhlášený a s důvěrou v to, že když řízení vyhraju, tak mi tyto náklady vynaloží druhá strana. Právník mi skutečně spor vyhrál, což je fajn, ale soud mi odmítl přiznat všechny náklady, které jsem na právníka vynaložil a přisoudil mi jen slabou polovinu s odkazem na nějakou vyhlášku nebo co? A mého právníka to nezajímá a peníze si samozřejmě nechal. Je mi to ale celé divné, když soud má podle zákona přiznat vítězné straně náklady řízení, které v průběhu řízení vynaložila a to i na právní zastoupení. Jak to tedy je?

Odpověď právníka:

Dobrý den, z Vaší strany se jedná o špatné pochopení celého ustanovení občanského soudního řádu. Soud nepřiznává skutečně vynaložené náklady na právní zastoupení, což ani není možné. Sám uznáte, že pokud by toto možné bylo, začalo by se ze strany klientů spekulovat a uměle navyšovat náklady na právní zastoupení, což by naopak mohlo být pro protistranu likvidační, což rozhodně není cílem celé úpravy. Nárok tedy je pouze na úhradu reálně realizovaných úkonů v průběhu soudního řízení a to za tarifem stanovené ceny úkonu. Pokud si tedy klient sjedná jinou, než tarifní odměnu, je zřejmé, že rozdíl mezi těmito částkami musí nést ze svého. Je však zajímavé, že Vás Váš právník právě na tuto velmi důležitou skutečnost neupozornil, resp. Vás s Vašimi právy v této věci neseznámil a Vy jste se dostal do této situace, kdy se musíte až ptát v naší právní poradně.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Vyhráli jste soud? Všechny náklady na právníka nedostanete

Diskutovat (0)