Právní poradna BP - výpověď smluv stavebního spoření. Klienti se začínají bránit


06. 04. 2016  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVER BANKOVNÍ POPLATKY: Výpovědi smluv ze strany stavebních spořitelen se týkají mnoha tisíců klientů. Někteří se nyní chtějí bránit soudní cestou. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - výpověď smluv stavebního spoření. Klienti se začínají bránit




Stavební spořitelny se zbavují starých a nevýhodných smluv ze stavebního spoření. V rámci těchto smluv museli vyplácet svým klientům až čtyř procentní úroky z vkladů. Jedná se o masovou záležitost, která se dotýká mnoha tisíců klientů, kteří přicházejí o své staré smlouvy přesto, že neporušili nijak své povinnosti, ani podmínky smlouvy, nebo všeobecných obchodních podmínek spořitelen. První klienti se začínají bránit postupu spořitelen u soudu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, obdržel jsem stejně jako mnoho jiných lidí výpověď mé smlouvy o stavebním spoření. Samozřejmě tato smlouva byla pro mě velmi výhodná, proto jsem všechny podmínky i rozsah spoření přesně dodržoval. To však nebránilo stavební spořitelně, aby mi poslala dopis s výpovědí této smlouvy. Stejně jako v jiných případech, které jsou na těchto stránkách už popsány, se spořitelna vymlouvá na nízké úrokové sazby v současnosti, neudržitelnost dohodnutých podmínek mojí smlouvy a odkaz na nový občanský zákoník, který prý umožňuje vypovědět smlouvy bez uvedení důvodu, čehož spořitelna využívá. Velmi nepříjemně se mi takový přístup dotkl. Mám nějakou možnost se proti tomuto bránit?

Odpověď právníka:

Dobrý den, bránit se můžete stejně jako jiní klienti pouze žalobou k soudu. Nemohu vám pochopitelně sdělit, jakou máte šanci na úspěch, protože se jedná o velmi komplikovanou a do určité míry i subjektivní problematiku, kde bude hodně záležet na postoji soudce, který bude věc rozhodovat. Pokud se soudce přikloní v zájmu jistoty ke standardnímu řešení, tak žalobu zamítne, protože moc dobře ví, že jeho rozhodnutí může velmi zahýbat celým trhem a vyvolá velmi negativní reakce ze strany velkých stavebních spořitelen a možná i dalších finančních institucí. Pokud naopak půjde soud až do detailů, měl by ve svém rozhodnutí zohlednit fakt, že je to spor mezi spotřebitelem a poskytovatelem služby a měl by tak být k postoji a chování spotřebitelů výrazně shovívavější. Jedná se totiž o slabší stranu sporu. Argumenty pro případný soud jsou jasné a používají je i klienti, kteří už se na soud obrátili. V daném případě doporučuji, abyste posečkal, jak tyto první spory dopadnou a dle toho se pak rozhodl, zda do sporu půjdete či nikoliv. Budete totiž mít výrazně více informací, než můžeme vědět nyní. Rozhodně už se všichni těšíme na to, jak soudní spor v tomto případě dopadne a rozhodně se mu budeme široce věnovat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - výpověď smluv stavebního spoření. Klienti se začínají bránit

Rozhodnutí soudu
Myslíte si, že budeme moc i zpětně žalovat STSP za vypovězení našich smluv? Koncem příštího měsíce m...
Diskutovat (1)