Právní poradna BP - výživné na dítě si předplatit nelze


08. 06. 2016  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY.COM: Čtenář se v naší poradně dotazuje, zda si může výživné na své dítě předplatit. Chce využít toho, že má k dispozici větší objem prostředků a tím si splnit předem svou povinnost. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - výživné na dítě si předplatit nelze




Předplatit výživné předem zákon neumožňuje a to ani v případě, kdy by se na tom oba rodiče nezletilého dítěte výslovně dohodli. Jednalo by se totiž o absolutně neplatnou dohodu, která je v rozporu se zákonem. Výživné je určeno k tomu, aby bylo použito na pravidelné a opakované vyživování nezletilého dítěte a hrazení jeho potřeb. To však jednorázová částka předplaceného výživného neumožňuje. Ze strany matky dítěte se tak může jednat o bezdůvodné obohacení, které může požadovat otec zpět. Naopak bude muset dítěti vyplatit dlužné výživné a dále na své dítě hradit výživné běžné.

Dotaz čtenáře:

Domluvil jsem se s matkou našeho dítěte, že jí zaplatím na výživném částku jednorázově na pět let dopředu. Dorazily mi totiž peníze z prodeje nemovitosti a tak se chci této povinnosti zbavit jednorázovou platbou matce. Platbu jsem matce tedy poukázal a dokonce jsme uzavřeli i písemnou smlouvu. O věci jsem se následně svěřil kamarádovi, který se právem zabývá a ten mi řekl, že jsem udělal chybu, že peníze na výživné takhle dopředu zaplatit nejde. A že jsem tou platbou o peníze přišel a matka si může kdykoliv říct o to, abych jí výživné začal zase platit. Jsem trochu zmatený. Přijde mi ten názor divný, když sem se na všem s matkou domluvil a ta mě ani nemůže žalovat, když podepsala dohodu o tomto způsobu zaplacení výživného. I tak jsem si nejistý a nevím tedy jak postupovat. Nerad bych platil výživné dvakrát.

Odpověď právníka:

Musí konstatovat, že Váš kamarád má částečně pravdu. Výživné skutečně nelze uhradit jednorázově, nebo si ho dokonce předplatit. Taková jednorázová platba totiž nemůže být považována za úhradu výživného. Výživné musí být hrazeno přesně, jako pravidelná měsíční platba ve výši a termínech určených soudem. Jinak se nemůže tato platba považovat za výživné. Je tedy velmi pravděpodobné, že budete muset výživné matce doplácet. Neviděl bych úplně jako správnou informaci, že částku, kterou jste manželce zaplatil, už neuvidíte. Budete muset matku vyzvat k vrácení této částky, anebo vrácení částky zažalovat z titulu bezdůvodného obohacení ze strany matky. Toto udělejte co nejdříve, protože jinak může matka tyto prostředky použít či skrýt a budete mít problém získat ji od ní zpět. Výživné ve stanovené výši pak začněte hradit co nejdříve. Ta současná situace je totiž neudržitelná a pro Vás velmi nevýhodný, takže je nutné ji řešit co nejdříve.

Právní poradnu poskytuje právní server pro laiky a advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - výživné na dítě si předplatit nelze

Diskutovat (0)