Právní poradna BP:
Výživné započítávat na jiné platby nelze


07. 09. 2016  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Výživné rozhodně nelze započítávat na jiné platby či závazky a to ani v případě, kdy se na tom oba rodiče dohodnout. Jedná se o neplatnou dohodu. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Výživné započítávat na jiné platby nelze




Výživné na dítě je určeno výslovně na pravidelnou výživu a zajištění dítěte. Není to majetek či příjem rodiče, ale dítěte. Proto se rodič dítěte nemůže platně výživného vzdát, nebo započíst výživné na nějakou jinou pohledávku. Takový zápočet je zcela neplatný a soud k dohodám tohoto typu nikdy nepřihlíží a ani přihlížet nesmí. To dokazuje i případ našeho čtenáře, který pokládal dotaz v naší právní poradně.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, domluvil jsem se se svojí ex, která bydlí v mém bytě, že jí nebudu platit výživné a za to jí nebudu účtovat žádný nájem v mém bytě. Souhlasila, a dokonce jsme na to sepsali papír. Fungovalo to rok. Pak se ex odstěhovala k novému frajerovi i s dětmi. Teď po mně chce, abych jí doplatil výživné, které jsme přitom dohodou započítali na nájem. Přitom se jedná o mnoha měsíční částku, která by mi udělala pěknou čáru přes rozpočet. Jsem z toho znechucený. Ještě že mám na tu dohodu od ní podepsaný papír, takže na mě nemůže a může se tím bránit. To tzv. dlužné výživné tedy, předpokládám, platit nemusím. Nebo se pletu a ex má na tohle nárok? Co poradíte?

Odpověď právníka:

Dobrý den, bohužel Váš předpoklad správný není. Pokud bylo výživné určeno soudně, nebo jste žádné výživné po stanovenou dobu neplatil, máte povinnost toto výživné doplatit a to i zpětně. Bývalá manželka má na toto dokonce nárok a u soudu by zcela určitě uspěla. Vámi deklarovaná dohoda, se kterou manželka souhlasila a podepsala ji, nemá na toto žádný vliv. Jedná se totiž o dohodu zcela neplatnou. Manželka se nemůže vzdát platně výživného pro své děti a to ani v rámci nějakého zápočtu. Jakékoliv dohody tohoto druhu jsou neplatné a nemůže se k nim vůbec přihlížet. Není tedy jiné řešení, než v případě povinnosti úhrady výživného toto výživné prokazatelně hradit, platby vždy označovat jako výživné na nezletilé dítě, a teprve poté můžete jednat například o úhradě částky v rámci nájemného. To by byl potom správný postup. V tomto případě nemáte žádný důkaz o tom, že byste výživné hradil a to bude pro soud podstatné. Obávám se tedy, že dlužné výživné budete muset skutečně manželce zpětně doplatit. V opačném případě může o této Vaší povinnosti rozhodnout soud.

PRÁVNÍ PORADNU VEDE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna BP: Výživné započítávat na jiné platby nelze

Diskutovat (0)