Právní poradna BP:
Vzorové smlouvy z internetu si nechte zkontrolovat


20. 11. 2019  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ve svém dotazu zlobí na chybnou vzorovou kupní smlouvu, kterou si stáhl z internetu. Má nárok na nějké odškodnění? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Vzorové smlouvy z internetu si nechte zkontrolovat




Internet je plný nejrůznějších vzorů smluv a podání, které jsou velmi populární. Popularita vyplývá z toho, že se jedná o smlouvy zdarma, které si uživatel pouze vyplní. Příklad čtenáře ale ukazuje, že to, co je na začátku zdarma, se nemusí vůbec vyplatit. Naopak pak mohou vzniknout tomuto člověku velké a nevratné škody.


Dotaz čtenáře:

Dobrý den, stáhl jsem si na internetu vzor kupní smlouvy, který vypadal velmi dobře. Vzor jsem vyplnil a podal na katastr. Nyní mi z katastru napsali, že smlouva je špatně a chybí tam údaj o podílu na nebytových prostorách a že i velikost podílu na domě a pozemku je vyplněna špatně. Jak je možné, že se na internetu nabízejí takové nekvalitní a chybné vzory? Na co se už dneska může člověk spolehnout? Myslím si, že jsem vzor vyplnil správně, ale vzor byl špatný. Mám pak nějakou možnost nebo právo domáhat se po provozovateli webu s těmito smlouvami nějakého odškodnění nebo náhrady? Doplňuji, že vzorovou smlouvu jsem z internetu stáhl zadarmo.

Odpověď právníka:

Dobrý den, ano na internetu naleznete mnoho smluv, kterým se říká vzorové. Je to velmi jednoduché, stačí stáhnout a smlouvu máte úplně zadarmo k dispozici, stačí jen vyplnit. Tyto smlouvy ale mohou obsahovat fatální chyby. Ne každý případ je také vzorový a může mít svá úskalí a háčky. Žádná vzorová smlouva na takové věci nemůže pamatovat, a pak je role informovaného člověka nebo odborníka nezastupitelná. Ve Vašem případě samozřejmě vzorová smlouva nemyslela na to, že podíl na domě se může pojit nejen s bytem, ale také podílem na nějaké nebytové jednotce, většinou sušárně, kočárkárně apod. Na provozovateli stránek, z nichž jste smlouvu stáhnul, se domáhat nějaké škody určitě nemůžete. Je pouze Vaší volbou, že jste využil vzor z internetu. Tito provozovatelé navíc i uvádějí, že neodpovídají za chybné vyplnění vzoru smlouvy a upozorňují na fakt, že se jedná skutečně jen o pouhý vzor, nikoliv kompletní a zpracovanou smlouvu. Příště rozhodně doporučujeme si nechat vámi vyplněnou vzorovou smlouvu zkontrolovat odborníkem. Už to sice nebude zadarmo, ale alespoň budete mít jistotu, že máte vše správně zpracované.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Vzorové smlouvy z internetu si nechte zkontrolovat

Diskutovat (0)