Právní poradna BP:
Zálohové výživné je na spadnutí


05. 12. 2018  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY. Čtenářka Jitka si stěžuje na to, že ji otec jejího dítěte dluží destíky tisíc na výživném a ona s tím nemůže nic dělat. Připravuje se ale účinné řešení tohoto problému.

Právní poradna BP: Zálohové výživné je na spadnutí




S dluhy na výživném se potýká desítky tisíc rodin. Bohužel se nejvíce tento problém dotýká matek samoživitelek, nebo otců samoživitelů, kteří už sami o sobě patří k nejohroženějším sociálním skupinám. Dosud byli tito lidé odkázáni jen sami na sebe. Nyní už zřejmě podá pomocnou ruku i stát.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jmenuji se Jitka a chtěla jsem Vás požádat o pomoc nebo radu. Otec mého tříletého dítěte mu dluží na výživném už asi 26 tisíc korun. Ty peníze nám samozřejmě chybí, protože jsem samoživitelka a zatím nemám stálou práci, pouze brigády. V konečném důsledku tím trpí můj syn, kterému nemůžu dopřát vůbec nic navíc a jsem ráda, že mu můžu koupit základní jídlo a oblečení v second handu. Nějak přežíváme, ale život utíká, a syn roste a nic si pořadně v dětství neužije. Otec bohužel je ve výkonu trestu, nepracuje a výživné nehradí. Není tu ani možnost, že bych se mohla soudit, protože bych si ničím nepomohla. Existuje nějaké řešení této situace?

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den, máte pravdu, že nyní jsou lidé pečující o dítě odkázáni sami na sebe a stát jim v tomto nijak nepomáha. Někdy dokonce hází těmto lidem klacky pod nohy, kdy k příjmům samoživititelky připočítává vyměřené výživné, které ale matka vůbec nedostává a o to se jí snižují případné sociální dávky. Navíc stát vůbec dosud neřešil případy, kdy je výživné z objektivních důvodů v podstatě nevymahatelné, ať už proto, že je rodič ve výkonu trestu, nebo je nemocný, nebo dlouhodobě nepracuje.

Připravuje se ale nyní řešení, které by mohlo platit už v průběhu příštího roku. Šance na schválení je přitom velmi vysoká. Jedná se o zálohové výživné, které bude stát poskytovat rodičům za nehrazené výživné a stát pak bude tyto částky vymáhat vůči dlužníkům. 

Právní poradnu zpracovává advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Zálohové výživné je na spadnutí

Diskutovat (0)