Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Kdy darovací smlouva není osvobozena od daně


23. 01. 2023  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ PORADNA ADVOKÁTA MGR. MIROSLAVA ZEMANA: Darování a darovací smlouva je velmi dobrý způsob převodu nemovitosti hlavně mezi příbuznými osobami. Je totiž osvobozeno od daně z příjmu z daru. Existují však případy, kdy darovací smlouva a převod nemovitosti darováním osvobozen není. Je jich poměrně hodně. Na co si dát u darovací smlouvy pozor?

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Kdy darovací smlouva není osvobozena od daně




Darování mezi rodiči a dětmi, prarodiči a vnuky či vnučkami nebo mezi tetami, strýci a synovci či neteřimi apod. je osvobozeno od daně z příjmu z daru. Osvobozeno je i darování mezi manželi nebo osobami, které spolu žili alespoň rok před darováním ve společné domácnosti a byly na sebe odkázáni výživou či péčí. V mnoha, na první pohled jasnými případy, však darování osvobozeno v žádném případě není. O tom se mohl přesvědčit i náš čtenář, který pokládal níže uvedený dotaz. 

Připomeňme ještě, že daň z příjmu u daru činí velmi vysokých 15 procent z hodnoty darované nemovitosti. V případě darování bytu v Praze v hodnotě 5 milionů korun tak daň může činit závratných 750.000 korun. Je proto dobré informovat se na osvobození darování u odborníka, resp. si vyjasnit otázky daného příbuzenství. Ne každý příbuzenský vztah je totiž důvodem k osvobození od daně z příjmu z daru (dříve daň darovací).

Dotaz čtenáře Alena P. 39 let:

Dobrý den pane advokáte. Chtěla jsem se zeptat. Můj strýc mi chce darovat dům se zahradou. Moje teta, která byla sestrou mé maminky již zemřela a protože strýc s tetou neměli děti, rozhodli se, že mi dům se zahradou darují. Našla jsem si v mnoha článcích, že darování od tedy nebo strýce je od darovací daně osvobozeno. Připravila jsem tedy darovací smlouvu, kterou si tedy nejsem moc jistá a hodláme darovací smlouvu v budoucích dnech podepsat. Přesto jsem se chtěla ještě ujistit u odborníka, že když darovací smlouvu skutečně podepíšeme, tak že žádnou daň nebudu muset hradit nebo něco řešit ohledně darování s finančním úřadem. Můžete mi tedy prosím tuto informaci potvrdit? Že žádnou daň platit nebudu mi potvrdila i moje kamarádka, která těmto věcem dost rozumí a vždy mi v právních věcech radí. Ale jistota je jistota.

Odpověď advokáta Mgr. Miroslava Zemana,

Dobrý den, děkuji za položení Vašeho dotazu. Musím konstatovat, že Vaše kamarádka Vám tentokrát dobře neporadila. Naopak Vám poradila tak, že můžete přijít o statisíce korun. A teď se na celou věc podíváme podrobně a postupně.

Ano, máte pravdu, že darování mezi strýcem, tetou a jejich neteří či synovcem je osvobozeno od daně z příjmu z daru, která činí vysokých 15 procent z hodnoty nemovitosti. Navíc je potřebné u nemovitostí zajistit kvalifikovaný odhad hodnoty dané nemovitosti za účelem výpočtu daně z příjmu. Osvobození se ale týká pokrevního příbuzenství účastníků. Co to znamená? Vždy tam musí být nějaký společný předek a musí se tedy jednat o nikoliv odvozené, ale opravdu pokrevní příbuzenství. Strýc nebo teta, kteří darují, musí být přímým příbuzným některého z Vašich rodičů. Jeho manžel, ačkoliv se rovněž jedná o strýce nebo manželku jako tetu, už tyto podmínky nesplňuje a z pohledu pokrevního se tak o příbuznou osobu nejedná. Neplatí tak pravidlo, jako u manželů, kteří rovněž nejsou pokrevními příbuznými, ale jsou přitom od daně z příjmu z daru osvobozeni. 

Váš případ tak nesplňje podmínku pro osvobození od daně, a v případě realizace darování mezi Vámi jako obdarovanou a strýcem jako dárcem, by jste byla na základě vzájemně uzavřené darovací smlouvy povinna přiznat a zaplatit daň z příjmu z takového daru. 

Doporčuji tak věc řešit nějakým z alternativních řešení, které ale nejsou předmětem tohoto článku či této právní poradny. 

Podobným případem je, když bratr nebo sestra darují do společného jmění manželů svého sourocence a jeho manžela. Opět takové darování ve vztahu k manželovi obdarované podléhá dani z příjmu z daru, protože manžel mého sourozence už není mým přímým příbuzným a už vůbec ne příbuzným pokrevním. 

Existuje možnost, že pokud žijete s nějakou osobou ve společné domácnosti déle než jeden rok před darováním, může být dar mezi takovými osobami osvobozen od daně z příjmu z daru v případě darování nemovitosti či jiné věci. A to i v pířpadě, že nejsou příbuznými osobami. Podpis darovací smlouvy s takovou osobou, typicky přítelem či patnerkou, může být osvobozen od daně z příjmu z daru. Nicméně vřele v takovém případě doporučuji, aby si u darování mezi těmito osobami zajistili předem potřebné důkazy pro finanční úřad. U takovýchto darovacích smluv totiž finanční úřady mohou splnění podmínky pro osvobození od daně darovací prověřovat a také se tak často děje. Důkazem může být například společné hrazení nákladů společné domácnosti, čestné prohlášení sousedů, kteří potvrdí spolužití dárce a obdarovaného nebo prohlášení příbuzných osob.

Objednání darovací smlouvy včetně poradenství a záruky stojí jen 2900,- Kč

Darovací smlouvu na nemovitost si můžete objednat, včetně návrhu na vklad do katastru nemovitostí a návodu na vyřízení za 2900 korun, kdy cena je konečná. Obsahuje navíc i základní poradenství, záruku a garanci bezproblémového vkladu darovací smlouvy do katastru nemovitostí. 

Vše se řeší online, pomocí mailu naší advokátní kancelář ProfiPravnik@gmail.com Na mail stačí zaslat pouze potřebné informace a objednávka darovací či kupní smlouvy je dokončena. Využít lze i formuláře na webu naší advokátní kanceláře www.ProfiPravnik.cz



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Kdy darovací smlouva není osvobozena od daně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15753297920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více