Právní poradna serveru Bankovní poplatky:
Datová schránka vás může zachránit před exekucí


14. 05. 2020  06:57     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Právní poradna serveru Bankovní poplatky: Založení a užívání datové schránky může zachránit před velkými problémy, například před exekucí. Stačí zapomenou nahlásit úřadu nebo věřiteli změnu adresy a problém může být na světě. O bagatelním dluhu se tak nemusíte vůbec dozvědět. Ten následně výrazně vzroste a přijít může dokonce i exekuce.

Právní poradna serveru Bankovní poplatky: Datová schránka vás může zachránit před exekucí




Může se totiž stát, že vám bude například soudní či exekuční výzva doručena na jinou adresu, než kde ve skutečnosti žijete. Úřady totiž zasílají své dopisy na adresy, které mají uvedeny ve své evidenci, a pokud člověk neoznámí změnu svého bydliště, což se stává málokdy, netuší soudy nebo exekutor, kde reálně příslušný občan žije. I zásilky zaslané na adresu, kde aktuálně adresát nežije, se považují za doručené a nesou právní následky. V České republice totiž platí fikce doručení. Tedy i pokud si zásilku na poště nevyzvednete, považuje se za doručenou se všemi souvisejícími následky.

Pokud máte však zřízenu datovou schránku, stačí, abyste se minimálně jednou týdně do ní podívali a ihned budete vědět, zda vám úřad nebo nějaká jiná instituce nezaslala důležitou písemnost.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, v loňském roce jsem se dvakrát stěhovala. Nyní jsem se z výpisu exekucí dozvěděla, že je na mě podána exekuce a mám zaplatit 63 000 korun. Jednalo se přitom o už promlčenou pohledávku, kterou soud odsoudil a jak předvolání, tak rozsudek mi poslal na adresu, kde už rok nebydlím. Bylo mi sděleno, že jsem měla změnu bydliště nahlásit a soud by mi pak dopisy posílal jinam. Ale jak jsem měla vědět, že mě někdo bude žalovat? V novém bytě mi navíc majitel nechtěl povolit trvalé bydliště, takže ani tímto způsobem jsem to nemohla legalizovat. Je možné s tou věcí ještě něco udělat? A jak se před podobnými případy chránit? Přijde mi to jako neřešitelná věc.

Odpověď právníka:

Dobrý den, obávám se, že vina bude v tomto případě na Vaší straně. Pokud Vám bylo zasláno vše řádně na registrovanou adresu, zřejmě trvalé bydliště, a Vy jste nereagovala, i z důvodu přestěhování, pak se jedná o pochybení z Vaší strany. Mimochodem, existuje jak možnost nechat si přeposílat zásilky na nové bydliště, což je placená služba České pošty, tak i možnost zřízení datové schránky. A právě zřízení datové schránky je nejlepším řešením, jak se vyhnout problémům, které Vás potkaly. Pokud totiž máte zřízenu datovou schránku, budou Vám úřady zasílat zásilky přímo do datové schránky, kterou otevřete stejně jako mail, zásilku si přečtete nebo vytisknete, a je přitom jedno, kde se nacházíte. Problém nebudete mít, i kdybyste se nacházela v zahraničí. 

Výhodou datových schránek je, že je musí úřady používat přednostně. Nemohou se tedy vymlouvat, že datovou schránku nepoužily a Vám tak vznikla nějaká škoda. Vždy se tak jedná o pochybení úřadu a Vy se můžete proti němu úspěšně bránit.

Do budoucna tak doporučuji, s ohledem i na Váš konkrétní případ, abyste si datovou schránku bezplatně zřídila.


DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI ADVOKÁTA V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Bankovka na čele, filtr černo-bílá



Právní poradna serveru Bankovní poplatky: Datová schránka vás může zachránit před exekucí

Exekuce a datová schránka
Je exekutor povinen posílat dokumenty do datové schránky pokud je zřízena u dlužníka?...
Diskutovat (1)