Právní poradna serveru BP:
Jak řešit půjčku od ČSTSP?


05. 09. 2018  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Mnoho lidí naráží na problém starých zátěží u svých nemovitostí, které jim brání provést převod nemovitosti na jinou osobu, často také darovat blízkým osobám. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Jak řešit půjčku od ČSTSP?




Mají zatížené nemovitosti, které nemohou následně převést. Půjčky od ČSTSP dělají starosti mnoha rodinám. Jedná se totiž o staré závazky, kdy lidé splatili svou půjčku, kterou si brali v osmdesátých či na začátku devadesátých let na pořízení, nebo rekonstrukci svých nemovitostí, avšak už nezajistili výmaz zatížení ze svých nemovitostí.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, rozhodli jsme se s manželkou převést náš dům na naši dceru darovací smlouvou. Darovací smlouva byla bezchybná, stejně jako návrh na vklad. Vše jsme podepsali a odnesli na katastr nemovitostí. Teď nám ale z katastru přišlo, že nám na domě vázne nějaká půjčka od ČSTSP, jestli to správně píšu. A že není možné nemovitost převést, dokud katastru nepředložíme, že nic nedlužíme a že byl podán návrh na výmaz té půjčky z katastru nemovitostí. Vůbec si přitom nejsme vědomi, že bychom měli s manželkou jakýkoliv dluh. Zřejmě se jedná o něco starého. Nevíte co s tím?

Odpověď právníka:

Děkuji za položení Vašeho dotazu. Tzv. půjčky od ČSTSP, které váznou na Vaší nemovitosti jsou půjčky od bývalé Československé státní spořitelny, která dříve financovala náklady spojené s pořízením či rekonstrukcí domů a bytů. Jako zajištění pak vkládala na tyto nemovitosti právě zatížení nazvané půjčka od ČSTSP. Nejedná se přitom o klasické zástavní právo, ale o formu zástavního práva ve spojení se zákazem převodu na jinou osobu. Vy jste v průběhu doby sice půjčku splatili, ale zapomněli jste už zajistit výmaz tohoto zatížení ze své nemovitosti. Nyní se pak tento problém řeší třeba i po desítkách let od splacení, a řešení je pak samozřejmě i náročnější. Je tak nutné kontaktovat, nebo ideálně navštívit s listem vlastnictví pobočku České spořitelny a tam požádat o výmaz půjčky od ČSTSP z nemovitosti. České spořitelna pak vystaví tzv. kvitanci o bezdlužnosti a splacení závazku, spolu s návrhem na výmaz tohoto zatížení, které si odnesete na katastr nemovitostí, uhradíte tisíc korun poplatku, a katastr by měl výmaz provét.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Jak řešit půjčku od ČSTSP?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více