Právní poradna serveru BP:
Oddlužení může být výrazně jednodušší


16. 01. 2019  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Osobní bankrot má doznat změn, které umožní dostupnost oddlužení mnohem širšímu okruhu osob.

Právní poradna serveru BP: Oddlužení může být výrazně jednodušší




Oddlužení využilo už desetitisíce dlužníků. Smyslem osobních bankrotu je podrobení se přísným podmínkám finančního plnění věřitelů a za to bude dlužník po maximálně pěti letech oddlužen a všech dluhů se tak zbaví. Po pětiletém období se stane dlužník zcela bezdlužným. Současní dlužníci, kteří se chtějí do insolvence přihlásit, musejí splnit několik podmínek a zejména podmínku dostatečně vysokého příjmu, z něhož bude moci dlužník splatit po dobu pěti let alespoň třicet procent svých závazků přihlášených do insolvence.

Dotaz čtenáře:

Chtěl jsem se před rokem přihlásit do insolvence, protože mám hodně exekucí a nezvládám splácet, a úroky už rostou tolik, že se mi neustále zvyšuje dluh. Podal sem přihlášku do insolvence, ale zamítli mi jí, že nemám dostatečný příjem a tak mám tedy smůlu. Insolvence je tak jen pro někoho, kdo si to může dovolit a to není správné. Také bych se snažil dluhy platit, ale prostě tolik nevydělávám. Je nějaká jiná možnost jak se dluhů zbavit? Jsem už z celé situace zoufalí. Děkuji

Odpověď právníka:

Dobrý den, obecně se dluhů nejlépe zbavíte jejich splacením. Pokud to není objektivně možné, a jste dokonce předlužen, musíte strpět exekuci a tedy vymáhání dlužných částek z Vašeho příjmu, nebo srážkami z platu, či obstaveného účtu a dalšího majetku, pokud ho vlastníte. Pokud Vám byl zamítnut návrh na insolvenci, pak nemusíte zoufat.

Existují totiž návrhy na výrazné zmírnění podmínek insolvence. Zrušena by tak například byla podmínka minimálního příjmu a to výměnou za delší dobu průběhu insolvence. A to by byl právě váš případ. Soud by pak netrval na dodržení příjmu umožňujícího uhradit třicet procent závazků, ale stačil by i nulový podíl, ovšem za podmínky, že v insolvenci strávíte například sedm let, místo dosavadních pěti.

Pokud bude novela přijata a navrhuje jí více stran, můžete pak znovu podat přihlášku do insolvenčního řízení a soud by Vám měl na druhý pokus vyhovět.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY NAŠICH ČTENÁŘŮ A ODPOVĚDI ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Oddlužení může být výrazně jednodušší

Diskutovat (0)