Právní poradna serveru BP:
Ověření podpisu negarantuje bezvadnost smlouvy


07. 12. 2016  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ve svém dotazu podivuje nad tím, že katastrální úřad zamítl návrh na vklad vypořádání, přestože měl dokumenty ověřeny u notáře. Jak to ve skutečnost je? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Ověření podpisu negarantuje bezvadnost smlouvy




Ověření podpisů účastníků nějaké smlouvy je třeba odlišovat od skutečnosti, kdy právník nebo notář dokumenty přímo vyhotoví. V případě úředního ověření podpisů účastníků se nejedná vůbec o kontrolu správnosti či bezchybnosti dokumentů. Jedná se pouze o ověření totožnosti účastníků smlouvy a potvrzení, že se tito lidé skutečně na dokumentu podepsali. Jedná se tak o zjevné nepochopení funkce ověření podpisu ze strany čtenáře.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, můžete mi prosím odpovědět? S manželkou jsem podepsal dohodu o vypořádání majetku z manželství, kde byla uvedena i nemovitost a také to, že tuto nemovitost získám já. Vše jsme sepsali ze vzoru na internetu. Pak jsme šli k notáři, kde nám slečna dokument ověřila a dala tam i razítko. Pak jsem všechno podal na katastr a čekal, až bude celá věc vyřízena. Z katastru mi včera přišel dopis, že se vklad zamítá a že máme ve smlouvě chyby. Můžu si stěžovat na notáře, který smlouvu ověřil, přitom tam byla chyba a on přesto dokument ověřil? Měli jsme to ověřené od notáře, tak sem očekával, že bude všechno v pořádku a nebude tam nějaká chyba, která by vadila katastru. Jinak jsme přeci nemuseli smlouvy vůbec ověřovat. Teď budu muset zajistit opravu a znovu podat návrh na vklad, to by nebyl problém, ale také budu muset znovu zaplatit poplatek tisíc korun a to se mi teda moc nelíbí.

Odpověď právníka:

Dobrý den, myslím, že je zde zcela mylně chápaná funkce a náplň ověření podpisů na smlouvě. Ověření podpisů znamená, že se ověří, že se účastník smlouvy na dokument skutečně podepsal a jedná se tak o nesporný podpis. Při ověření podpisů se totiž nezkoumá vůbec úplnost či bezvadnost dokumentu, kde se podpisy ověřují. Ani by to nebylo během těch několika minut ověřování možné. Ověřovatel pouze zkontroluje název dokumentu, tedy o jaký dokument se jedná a pak zkontroluje podle oficiálního dokladu totožnost účastníků a jejich podepisování na smlouvu a do ověřovací knihy. Tento postup nemá nic společného s kontrolou či zpracováváním dokumentů. Pokud jste chtěl mít vše v pořádku, a mít jistotu bezchybnosti dokumentů, měl jste požádat o jejich zpracování profesionála, který by také bezvadnost garantoval. V tomto případě jste si vše dělal sám z neověřeného vzoru a udělal jste tam sám nějakou chybu, díky níž katastr nemovitostí musel návrh na vklad Vašeho vlastnického práva do katastru nemovitostí zamítnout.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu vede advokátní kancelář a právní server pro laiky PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna serveru BP: Ověření podpisu negarantuje bezvadnost smlouvy

Diskutovat (0)