Právní poradna serveru BP:
Partnerka může být osvobozena od daně. Musí plnit podmínky


24. 02. 2016  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda při darování své nemovitosti bude jeho partnerka muset platit daň z příjmu z tohoto daru. Záleží na tom, zda splňují podmínky pro toto osvobození. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Partnerka může být osvobozena od daně. Musí plnit podmínky




Sám fakt, že je někdo váš partner, pro osvobození od daně z příjmu z daru nestačí. Je třeba plnit podmínky, které umožní osvobození od daně uplatnit. Platí, že osoba, která s dárcem žila minimálně jeden rok před realizací převodu, a společně hradili společné náklady domácnosti, nebo na sebe byli odkázáni výživou, je osvobozena od daně z příjmu. Dříve se přitom jednalo o daň darovací, která je však již zrušena.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den,

zjistil jsem, že jsem vážně nemocný a řeším tak své majetkové otázky. V rámci těchto úvah jsem se rozhodl darovat byt svojí partnerce. Chceme to ale udělat tak, abychom nemuseli státu platit velké peníze, a nevíme tedy, jestli je vůbec tato možnost reálná. I kvůli mé nemoci na to teď nebudeme finanční nejlépe a nemůžeme si dovolit platit zbytečné částky. Vím, že od daně darovací jsou osvobozeni rodiče a děti, nebo manželé, ale nevím, jak je to v případě partnerky, se kterou nejsme sezdáni. Můžeme mi prosím poradit, abychom neudělali nějakou chybu?

Odpověď právníka:

Od daně bude partnerka osvobozena v případě, kdy splní podmínky dané zákonem o dani z příjmu. Nyní se již nejedná o daň darovací, jako si to pamatujete z dřívější doby. Dnes je darování a zdanění daru součástí zákona o dani z příjmu. Jedná se tedy o příjem jako kterýkoliv jiný. Nyní k těm podmínkám. První a nejdůležitější podmínkou je, že spolu jako partneři musíte žít alespoň po dobu jednoho roku prokazatelně ve společné domácnosti, tedy spolu. Druhou podmínkou pak je, že musíte vést společnou domácnost a společně tak hradit náklady této společné domácnosti, případně na sebe musíte být odkázáni výživou. Pokud tyto podmínky splňujete a předesílám, že jejich splnění také musíte prokázat, pak osvobození od daně můžete uplatnit. Pokud ne, nebo si nejste jisti, poraďte se o Vaší konkrétní situaci ještě s nějakým odborníkem.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

PORADNU PRO VÁS ZAJIŠŤUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ - PROFIPRAVNIK.CZ

 



Právní poradna serveru BP: Partnerka může být osvobozena od daně. Musí plnit podmínky

Diskutovat (0)