Právní poradna serveru BP:
Rozhodčí doložky ve smlouvě o úvěru být nesmí


08. 02. 2017  00:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Rozhodčí doložky už nesmí být součástí smluv o finančních službách a tedy ani ve smlouvě o úvěru. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Rozhodčí doložky ve smlouvě o úvěru být nesmí




Rozhodčí doložky se totiž velmi zneužívali. Uzavření smlouvy o rozhodčí doložce k úvěrové smlouvě znamenalo, že se klient jako slabší strana vůbec nemohl obrátit na soud, pokud se chtěl bránit proti jednán poskytovatele. Poskytovatelé pak naopak v rozhodčích řízení téměř vždy vítězili, protož si rozhodce v podstatě navrhovali sami. Rozhodčí doložky tak začaly být omezovány a s příchodem nového zákona o spotřebitelském úvěru zcela zakázány.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, s bratrem se hádáme o to, zda může mít ve smlouvě o půjčce ještě uvedenou doložku o rozhodci. Já říkám, že už to nejde a on naopak tvrdí, že jí tam má a že mu ve firmě říkali, že se na jejich používání nic nemění a je to úplně normální a běžné. Prý stačí aby se na tom obě strany domluvili a pak tomu nic nebrání ,když s tím výslovně souhlasí i klient. Já zase tvrdím, že to není možný, protože jsem viděl v televizi, že tyhlety doložky už mají být zakázány a nesmí se používat vůbec, protože se s tím dělali nějaké podvody nebo co. A těch podvodníků je tu všude dost a dost. Můžete nás tedy prosím vás s bratrem rozsoudit, kdo z nás má pravdu? Je tedy možné ty rozhodčí doložky teď používat, nebo je to skutečně zakázané a i kdyby se ty dvě strany dohodly, tak stejně nemůžou tu doložku do smlouvy dát? A i kdyby si jí tam dali, tak by stejně pak nemělo být možné jí uplatnit. 

Odpověď právníka:

Dobrý den, mohu sdělit, že pravdu máte skutečně Vy. Rozhodčí doložky jsou u finančních služeb a zejména u smluv o úvěru absolutně zakázané a nelze je používat, ani uplatňovat ani v případě, kdyby se na tom obě smluvní strany dohodly. Ostatně i dříve se museli smluvní strany dohodnout a klienti podepisovali vše co jim poskytovatel úvěru do smlouvy napsal, tedy i rozhodčí doložky a dokonce i jiné mnohem horší věci. Problém je prioritně v nízkém uvědomění a často nízké finanční gramotnosti lidí, kteří si o takové druhy půjček žádají. Zatímco u banky jste se s takovou doložkou nemohli ani v minulosti setkat, u splátkových společností a různých spekulantů se to těmito doložkami jen hemžilo. Nově už toto možné není. I pokud by tak třeba Váš bratr rozhodčí doložku ve smlouvě měl, stejně by se nemohla uplatnit a jakékoliv rozhodnutí rozhodce v takové věci by bylo nevymahatelné a neúčinné. Dodejme, že je velmi dobře, že se tento trh s půjčkami a rozhodčími doložkami výrazně omezil. Díky tomu odpadlo pro klienty jedno velké riziko a problém, který se v průběhu doby velmi rozrostl.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Rozhodčí doložky ve smlouvě o úvěru být nesmí

Diskutovat (0)